Nieuw schoolplein voor de Freinetschool Parkrijk

Nieuws
De officiële opening in de regen van het groen/blauwe speelterrein.
De officiële opening in de regen van het groen/blauwe speelterrein. (Foto: Jeroen van Eijndhoven)

De Freinetschool in Rijswijk Buiten heeft een nieuw blauw/groen schoolplein gekregen. Een groen plein waar het regenwater beter weg kan. En, alsof het zo moest zijn; tijdens de officiële ingebruikneming door wethouder Mark Wit kwam het water met bakken naar beneden.

door Robert Heijdemann

Het is alweer drie jaar geleden dat de Freinerschool werd geopend. De kinderen speelden altijd met veer plezier op het schoolplein. Een compleet bestraat plein. Met de stijgende temperatuur en de vele stevige regenbuien kijken we daar anders tegen aan. Mark Wit benadrukt dan ook het belang van minder steen en meer groen. Niet alleen op schoolpleinen, maar ook in tuinen.

Stenen wippen

Mark zet zich in voor minder stenen in de tuinen, hij ziet graag dat de bewoners meedoen met tegelwippen. “Meer groen in de tuin zodat water beter wegloopt. Planten zorgen ook voor een koelere stad, dat is belangrijk omdat het steeds warmer wordt”, benadrukt hij. Vorig jaar scoorden we een goed resultaat met het verwijderen van stenen. In vergelijking met veel grotere steden had Rijswijk een hogere plaats bij het NK Tegelwippen.” Met acties in de wijken is Rijswijk heel actief.

Houtsnippers

Op het schoolplein van de Freinetschool Parkrijk zijn vorig jaar veel tegels gewipt. Sindsdien is het omgetoverd tot een groenblauw schoolplein met planten, natuurlijke speeltoestellen en een podium van hergebruikte tegels.


Met hulp van de scholieren van de Freinetschool plant Mark Wit een boom - Jeroen van Eijndhoven

“Het schoolplein was helemaal versteend. Nu zijn veel stenen vervangen door een waterdoorlatende verharding en houtsnippers zodat het water goed weg kan. Planten zorgen dat het koeler wordt in de zomer. Dat zien we heel graag, Het is een vergroening en verblauwing”. De feestelijke opening van het schoolplein werd bezegeld met het doorknippen van een lint door de wethouder en kinderen van de school.

Dubbel feest

Behalve dat het nieuwe schoolplein werd geopend, gaf de wethouder ook het startsein voor de Rijswijkse activiteiten van het NK Tegelwippen door samen met kinderen een boom te planten op het plein. Het NK Tegelwippen is een initiatief dat Nederlanders aanmoedigt om hun tegels te vervangen voor groen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een perkje, een boom of een paar planten. Vorig jaar eindigde de gemeente Rijswijk met deze landelijke competitie op een 26e plaats met 5691 gewipte tegels. Dit jaar hoopt wethouder Mark Wit op een hogere eindklassering: “We hopen natuurlijk zo hoog mogelijk te eindigen maar uiteindelijk is het belangrijkste dat er meer groen komt in Rijswijk.”


De wethouder en de kinderen laten trots de boom zien. - Jeroen van Eijndhoven

160 voetbalvelden

Sinds de eerste editie van het NK Tegelwippen in 2020 zijn in Nederland bijna negen miljoen tegels verwijderd. Dat zijn ongeveer 160 voetbalvelden aan groen erbij. Op de vraag van de wethouder waar de kinderen het liefst speelden op het schoolplein werd unaniem gekozen voor dit nieuwe, groenblauwe plein. De regen liet goed zien dat wateroverlast veel groter is op tegels dan op het groen. Meer informatie staat op de website van het NK Tegelwippen. Voor meer informatie over de deelname van Rijswijk aan het NK Tegelwippen kijk op steenbreek@rijswijk.nl.

Met hulp van de scholieren van de Freinetschool plant Mark Wit een boom (foto Jeroen van Eijndhoven)
De wethouder en de kinderen laten trots de boom zien.