Omroep West-journalist Frans van Deutekom wint felbegeerde award

Nieuws
Het Regiohelden! Festival, gehouden dit jaar in Friesland, is een jaarlijks evenement georganiseerd door de dertien regionale publieke omroepen.
Het Regiohelden! Festival, gehouden dit jaar in Friesland, is een jaarlijks evenement georganiseerd door de dertien regionale publieke omroepen. (Foto: Omroep West)

Tijdens het Regiohelden! Festival 2024, het jaarlijkse evenement voor regionale omroepen, nam journalist Frank van Deutekom van Omroep West op 11 april de prestigieuze award ‘De Nieuwsjager’ in ontvangst. De prijs beloont het beste eigen nieuwsverhaal van 2023, en in dit geval betreft het een diepgaand onderzoek naar het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en diens nalatigheid in het voorkomen van fraude met Europese onderzoeksubsidies.

Het onderzoek onthult dat het LUMC eerder had kunnen ingrijpen om de fraude te voorkomen, wat uiteindelijk resulteert in het uitsluiten van het ziekenhuis uit zeven grote internationale projecten. De publicaties leiden zelfs tot het aftreden van de vicevoorzitter van de Raad van Bestuur van het academische ziekenhuis. Maatregelen worden nu voorbereid tegen een hoogleraar en andere medewerkers van het LUMC.

‘Echt fantastisch’

Van Deutekom reageert verheugd op de erkenning: “Het is echt fantastisch dat we deze prijs gewonnen hebben. Het toont aan dat onafhankelijke journalistiek belangrijk is en blijft. Dit hele verhaal begon met een vrij obligaat persberichtje en later in augustus twee regels op een rechtbankrol en een absurd kort geding. Gelukkig kreeg ik alle tijd en ruimte om er heel diep in te duiken.”

Drek

Hoe meer ik ging spitten, hoe meer drek er naar boven kwam

“Hoe meer ik ging spitten, hoe meer drek er naar boven kwam. Later ging ik ook samenwerken met Ilona Dahl van Follow the Money. Dat werkte heel goed omdat je toch ieder je eigen netwerk hebt. En twee weten meer dan één. Ik ben er zelf nu zo’n acht maanden mee bezig en het is nog altijd niet klaar. Als wij dit onderzoek niet hadden gedaan, was dit nooit naar buiten gekomen. Binnen het LUMC zijn grote veranderingen ingezet, mede naar aanleiding van onze artikelen, dat is mooi om te zien. Je legt dus niet alleen vingers op pijnlijke plekken, maar het leidt ook nog eens ergens toe.”

Hij benadrukt het belang van zijn onderzoek, dat begon met een ogenschijnlijk onbelangrijk persbericht en uitgroeide tot een diepgaand verhaal met grote impact. “Als wij dit onderzoek niet hadden gedaan, komt dit nooit naar buiten.”

Regiohelden! Festival

Het Regiohelden! Festival, gehouden dit jaar in Friesland, is een jaarlijks evenement georganiseerd door de dertien regionale publieke omroepen. Het dient als een inspirerende netwerk- en trainingsdag voor medewerkers van deze omroepen en wordt afgesloten met de uitreiking van de Regiohelden Awards. Deze awards erkennen de beste journalistieke producties van de regionale omroepen, waarbij ‘De Nieuwsjager’ prijs wordt toegekend aan het beste eigen nieuwsverhaal van het jaar.

Jury

De jury, onder leiding van voorzitter Freek Staps, prijst Van Deutekoms toewijding en vastberadenheid in zijn onderzoek. “Hij ontdekt zelf misstanden door gedegen lang onderzoek te doen. Zijn serie verhalen is tot op de dag van vandaag interessant.”