Kinderrechtenambassadeurs leren debatteren in stadhuis Rijswijk

Onderwijs
De kinderrechtenambassadeurs met burgemeester Huri Sahin (vooraan), wethouder Armand van de Laar (links, achterste rij), hun begeleiders van Haaglanden Beweegt en de vakjury (rechts).
De kinderrechtenambassadeurs met burgemeester Huri Sahin (vooraan), wethouder Armand van de Laar (links, achterste rij), hun begeleiders van Haaglanden Beweegt en de vakjury (rechts). (Foto: Robert Heijdemann)

De kinderrechtenambassadeurs van Rijswijk zijn woensdagmiddag 7 juni aanwezig in de raadzaal van het stadhuis Rijswijk. Tijdens een Debatspel en Vragenuur gaan ze met elkaar in debat over wat voor jeugdvoorziening er moet komen in de fictieve gemeente Vliegerdam: een waterpark, openluchtbioscoop of jeugdgym?

Door Debbie van Eijk

De gemeente Vliegerdam heeft namelijk één miljoen euro over om te besteden aan voorzieningen voor de jeugd. Die zijn er nog te weinig in Vliegerdam. Maar wat voor voorziening moet het worden? De wethouder wil het liefst een waterpark, maar de gemeenteraad moet de keuze maken.

Vier ‘fracties’ 

En de raadsleden, dat zijn de kinderrechtenambassadeurs deze middag. Opgedeeld in vier fracties, Paars, Oranje, Geel en Grijs, stellen ze vragen aan de wethouder over de drie opties en gaan ze in debat met elkaar. Dat hoeven de basisscholieren gelukkig niet alleen te doen: ze worden begeleid door coaches uit échte fracties. Zo wordt team Geel gecoacht door Erik van der Veer (PvdA) en Selma van Maarseveen (GroenLinks), Oranje door Winfried Smith (GroenLinks) en Marc Weterings (Rijswijks-Belang), team Grijs door Irene Jansen-Dirkx (Wij. Rijswijk) en Bianca Niesen de Haan (Rijswijks-Belang) en team Paars door Alice Prenger (BVR) en Mirjam ten Brummelaar (Rijswijks-Belang).

Termijnen

Geen koffie en thee op de lange tafels van de raadzaal deze middag, maar blikjes Fanta en cola. Aan het begin van het Debatspel zijn de kinderen wat zenuwachtig, maar algauw komen ze op gang. Het spel is opgebouwd als een raadsvergadering, met een eerste en tweede termijn en een schorsing tussendoor. Ook is burgemeester Huri Sahin, net als ‘in het echt’, de voorzitter. Even echt is wethouder Armand van de Laar, die ook in Vliegerdam de functie van wethouder heeft. 

Moeilijke woorden

De eerste vraag die gesteld wordt, komt vanuit de fractie Geel: “Ik weet niet wie hier de ministers zijn?” De burgemeester legt uit dat er in een gemeente geen ministers zijn, maar wethouders. Later in het Debatspel moeten er meer lastige termen worden uitgelegd. Zo begrijpen de kinderen een woord dat de wethouder gebruikte (’bulk’) niet, een onduidelijkheid die Louis Diallo van Paars aankaart en waarvoor de wethouder zich verontschuldigt. Moeilijk taalgebruik is immers iets wat de gemeente Rijswijk - dus ook de gemeente Vliegerdam - juist niet wil. En de burgemeester heeft per ongeluk ook een moeilijk woord gebruikt: ‘calamiteiten’; dat moet ook even uitgelegd worden.


Wie aan het woord is, verschijnt op de grote beeldschermen.

Vragen

Een vraag die fractie Geel stelt gaat over het waterpark: “Wat gaat u doen als het winter is en er niet gezwommen kan worden?” Ook Aya Aknouch van fractie Oranje maakt zich zorgen om de invloed van de weersomstandigheden op een uit te voeren plan: “Wat als het regent bij de openluchtbioscoop op het strand?” En Oranje wil nog iets weten: “Hoe kan je zorgen dat je genoeg geld overhoudt als alle activiteiten gratis zijn?” Fractie Grijs is al helemaal voor de optie van het waterpark en wil alleen nog wat praktische details weten; bijvoorbeeld of een deel overdekt kan worden zodat je er ook in de winter kunt zwemmen. Fractie Paars blijkt een beetje verdeeld te zijn over het idee van krachttrainingen in de jeugdgym: Robin Sloos geeft aan dat die niet goed zijn voor kinderen, zijn ‘fractiegenoot’ Louis Diallo stelt daarop voor dat ze voor bepaalde oefeningen kunnen kiezen, die wel geschikt zijn voor kinderen.

Voorbereiding

De burgemeester maakt bekend dat het tijd is voor een korte schorsing - waarop sommige kinderen wat geschrokken kijken - en dat blijkt gelukkig gewoon een korte pauze te zijn. Mike van der Kraan van Haaglanden Beweegt, die als kinderrechtencoach de kinderrechtenambassadeurs van Rijswijk begeleidt, vertelt dat ze zich één middag hebben voorbereid op dit Debatspel, dat voor de tweede keer plaatsvindt. In 2022 werd het voor het eerst gehouden. Nieuw is deze editie dat er prijzen zijn, een idee van burgemeester Huri Sahin, maar dat weten de kinderen nog niet. Evenmin dat er een vakjury is, met onder andere John Massaar, griffier bij de Gemeente Rijswijk, Tirza Pulleman, Coördinator participatie bij Gemeente Rijswijk en Debbie van Eijk, oud-redacteur van Groot Rijswijk. Het was vooraf al spannend genoeg.

Tweede termijn

Dat is heel anders in de tweede termijn, die aanvangt met vriendelijke woorden van Aya van fractie Oranje: “Bedankt voor de beantwoording in de eerste termijn.” De ambassadeurs komen verder los en er worden dan ook al veel meer vragen gesteld dan in de eerste. “Scherpe vragen”, complimenteert burgemeester Sahin de ‘raadsleden’ tussendoor. Ook worden er argumenten gegeven om juist wel of niet voor een van de drie opties te gaan. 

De wethouder van Vliegerdam, Armand van de Laar, beantwoordt sommige vragen wel en andere niet: “Dat is aan u om daar een afweging in te maken”, zegt hij in het laatste geval. Je ziet de kinderrechtenambassadeurs volgen hoe hij redeneert. Het is duidelijk: hier wordt wat opgestoken van hoe een debat werkt. Zelf is wethouder Van de Laar helemaal in zijn element. Hij geeft later aan het geweldig te vinden hieraan mee te doen.

Netflix

Het debat bereikt een hoogtepunt door een vraag van Avin Say van de fractie Geel: “Wat als er zand in je ogen komt als je naar de bioscoop op het strand wil gaan? Dan kan je de film niet meer kijken.” Daarop begint een echte discussie. Nova den Akker van de fractie Oranje vraagt zich af of zo’n openluchtbioscoop überhaupt wel nodig is: “Waarom een bioscoop als iedereen toch Netflix heeft?” Zij krijgt uiteindelijk de prijs voor het Beste Argument. Want mede hierdoor stemt uiteindelijk niemand voor de optie ‘openluchtbioscoop’.

Uiteindelijk wint het waterpark, zoals de wethouder van Vliegerdam ook al voor ogen had. Er worden drie prijzen uitgereikt: ‘Op naar de Top’ voor Aya, die goed het woord nam voor haar fractie en zo een belangrijke bijdrage had aan het debat. Het beste argument had Nova den Akker, en de beste debater was Louis Diallo, die op alle argumenten van de tegenpartijen scherp inging. 


V.l.n.r. Louis Diallo, beste Debater, burgemeester Huri Sahin, Aya Aknouch met de ‘Op naar de top’-prijs en Nova den Akker, die het beste argument gaf. - Robert Heijdemann

Na het Debatspel vindt er nog een Vragenuur plaats, waarin de kinderrechtenambassadeurs alles mogen vragen aan de burgemeester wat ze maar willen. Zo zijn de basisscholieren aan het eind van de middag weer een leerzame ervaring rijker. En ze krijgen nog pizza ook.