Nicolet Timmers werkt nu één jaar bij het zwembad; Ingrid Vos (links) maar liefst zesenveertig. Samen geven ze Aqua'Vitaal-lessen.
Nicolet Timmers werkt nu één jaar bij het zwembad; Ingrid Vos (links) maar liefst zesenveertig. Samen geven ze Aqua'Vitaal-lessen. (Foto: DvE)

Sportcentrum De Schilp viert 20-jarig jubileum: een duik in de herinneringen

Partnerbijdrage

Twintig jaar na de eerste opening staat Sport- en Welzijnscentrum De Schilp niet alleen in Rijswijk, maar ook in de regio bekend om de lekkere badtemperatuur, de relaxte sfeer en het gezellige bakkie na het zwemmen. 

Tijd voor een duik in de herinneringen van een paar vaste klanten en medewerkers.

Diepte: 70 jaar

“Bestaat dit alweer twintig jaar, joh?”, vraagt Karin Wit verbaasd. Zij herinnert zich nog hoe ze leerde zwemmen bij het vorige zwembad in Rijswijk, De Wervel: “Je werd opgetild aan de haak als je het lastig had.” Haar tafelgenoten herinneren zich ‘de haak’ ook.


Martine van Leeuwen, Karin Wit, Els van der Voort en Fred de Mol (v.l.n.r.) vinden het in De Schilp gezellig koffiedrinken. - GR

Diepte: 20 jaar

Dick, Gerard, Monique en Sidney wonen buiten Rijswijk, onder andere in Wateringen en Den Haag, maar zoeken dit zwembad wekelijks op: “Wij waren twintig jaar geleden bij de opening.”


Dick de Wit, Gerard Bloemen, Monique van den Burg en Sidney Pool van dezelfde zwemclub zijn blij met Riek (tweede van rechts), die al tientallen jaren bij het Rijswijkse zwembad werkt. - GR

Waarom ze kiezen voor De Schilp? “In andere zwembaden is het vaak te warm. Wij zwemmen drie kilometer, dus 120 banen per uur.” Zo’n intensieve work-out gaat net wat lekkerder in water dat een paar graden koeler is, zoals in het grote bad van De Schilp.

Nog een reden om een paar kilometer om te rijden naar Rijswijk: “De sfeer is hier relaxed. Badmeester Eric werkte al bij De Wervel en hoort zowat bij ons cluppie. Net als Riek.”

Diepte: 8 jaar

Medewerker Riek werkte eerst elf jaar bij De Wervel, en nu al twintig jaar bij de Schilp. Ze begon ooit als ‘gewoon loopmeisje’, werd toen zwemdocent, volgde cursussen om ook speciale lessen te mogen geven, en deed dat tot ze ongeveer acht jaar geleden horecamedewerker werd. Voor Riek zijn de klanten geen klanten, maar gasten. De meeste bestellingen van de vaste klanten kent ze uit haar hoofd.

Voor mij zijn het geen klanten, maar gasten

 ”Ik heb mensen lesgegeven die nu zelf een kind hier op zwemles hebben. Ik heb hier heel veel lol gehad de afgelopen twintig jaar, vooral met collega’s. En als ik een paar dagen weg ben geweest, merk ik dat de gasten me echt missen.” Ze vertrouwt ons toe: “Soms geef ik een gratis bakkie weg.”

Diepte: 7 jaar

Sinds 2015 wordt Sportcentrum De Schilp geëxploiteerd door Optisport. De inrichting onderging een metamorfose naar fris rood en blauw en er kwam WiFi, leesvoer, comfortabele banken en betere horeca. 

Diepte: 1 jaar

Zwemdocent Ingrid Vos woont in Den Briel, maar werkt hier al 46 jaar - voorheen in De Wervel. Uit het contact met klanten haalt ze het meeste plezier, zoals met Martine van Leeuwen. “Die komt hier altijd samen met haar zus en heeft veel baat gehad van de lessen.”
Daarmee doelt Ingrid op de Aqua’Vitaal-lessen die ze met Nicolet Timmers geeft aan senioren. Nicolet was groepsles-instructeur en is omgeschoold tot zwemdocent. Zij werkt pas één jaar bij De Schilp, maar heeft nu al een band met de vaste klanten. De Aqua’Vitaal-lessen worden gegeven in het warme bad, in groepen van drie kwartier, op dinsdag en vrijdag. “Eerst doen we de rustige tempogroepen, daarna Aqua’Fit. In water beweeg je makkelijker. Daarom is dit zo goed voor mensen op leeftijd.”

Verder zwemmen

De herinneringen van de vaste zwemclub zijn er inmiddels teveel geworden om op te noemen: “We hebben bruiloften samen gevierd, begrafenissen ook, lief en leed. Er kwamen nieuwe mensen die zich aansloten, ook mensen die eraf gingen.” Tegenwoordig telt de zwemclub achttien mensen in hun Whatsapp-groep, met de naam ‘De Bikkels’. Zij blijven doorzwemmen. Houden elkaar scherp en fit.

Manager Niels van Ekris werkt nu twee jaar bij Optisport De Schilp. “Ik vind het een mooi functioneel bad met een heel trouwe groep bezoekers. We hebben hier een breed aanbod vergeleken bij andere baden. Voor jong en oud hebben we wat te bieden.” Gevraagd naar ontwikkelingen in de toekomst: “We hebben nu een leuke actie in Groot Rijswijk, waarbij we twintig vrijkaarten weggeven. Ook zijn er nieuwe activiteiten, zoals Zwementie (zwemmen met dementie) en zwemlessen speciaal voor en door vrouwen. Verder gaan we in onze horeca meer gezonde keuzes aanbieden. Denk aan een bruinbroodtosti, popcorn naast de chips, of meer focus op sportwater dan Pepsi - voor een betere keuze.” Het bakkie koffie blijft.

Afbeelding
Ouderen nemen soms met te weinig genoegen, CDA en PG&R vragen wat gemeente daaraan gaat doen Financieel 4 jul, 12:53
Afbeelding
Wielerbaan De Spartaan geopend, veel landelijke belangstelling voor Jeugdmeerdaagse Sport 4 jul, 11:04
Afbeelding
Doelgroepenstrook verbindingsweg A16 Breda richting A20 Hoek van Holland (Terbregseplein) wordt opgeheven Auto 4 jul, 10:01
Afbeelding
Fietsers op weg naar Polakweg in Rijswijk van A4 geplukt door politie Algemeen 4 jul, 10:00
Afbeelding
UPDATE: Verkeershinder boerenprotest in regio valt vooralsnog mee Algemeen 4 jul, 09:38
Afbeelding
Boerenprotest op 4 juli in onze regio: wat zijn de verwachtingen en adviezen? Algemeen 3 jul, 21:04
Afbeelding
Action op nieuwe locatie in Bogaard dit weekend al druk bezocht Algemeen 3 jul, 12:02
Afbeelding
Camper of vrachtwagen leren besturen? Dit is anders bij het CBR sinds 1 juli Algemeen 3 jul, 07:30
Afbeelding
Met nieuw verenigingsgebouw breekt nieuw hoofdstuk aan voor bijna 50 jaar oude tuinvereniging De Schoffel Cultuur 2 jul, 21:05
Afbeelding
Zwaargewonde (39) bij steekpartij in woning Erasmusweg Politie 2 jul, 13:03
Afbeelding
‘Het is mijn keuze om liefde te blijven geven’ - het talent van Rijswijker ‘Pater’ Daniël Cultuur 2 jul, 12:23
Afbeelding
Inbrekers blijken opeens last van hoogtevrees te hebben Politie 2 jul, 11:03
Afbeelding
Moeders basisschool de Akker organiseren alternatief voor Avondvierdaagse Cultuur 2 jul, 07:11