Mariëlle Jakobs woont in een tiny house

Partnerbijdrage
Afbeelding
(Foto: Marco Zwinkels)

Acht tiny houses (kleine huizen) staan op een bescheiden lapje grond in nieuwbouwproject De Schakel in de wijk Te Werve. Mariëlle Jakobs is een van de gelukkigen die in 2021 werd ingeloot voor de een- en tweepersoonshuizen.

Door Corianne Roza

De nieuwe poes van Mariëlle Jakobs kijkt vanuit de open deur de gemeenschappelijke tuin in. Mariëlle verruilde in december een studentenstudio in Utrecht voor haar vrijstaande mini-huis. “Veel van mijn familie en vrienden van vroeger wonen in de omgeving van Den Haag. Ik wilde daarom graag weer terug naar deze regio, ook om dichter bij het strand te wonen. Als klein meisje zei ik dat ik nooit in een rijtjeshuis wilde wonen. Maar ik had niet gedacht dat ik zulke leuke woonruimte zou kunnen krijgen.”

Energieneutraal

Woonkamer, keuken, slaapkamer met bureau, badkamer en bergruimte met wasmachine passen allemaal in 25 m2. “Voor mij is dit genoeg ruimte. Ik heb vorige week zelfs mijn neefje en nichtje te logeren gehad!”

Het huis is energieneutraal, wat betekent dat Mariëlle minimaal evenveel energie aan het elektriciteitsnet levert als ze verbruikt. Zonnepanelen op het dak leveren stroom, infraroodpanelen verwarmen de woning. Elektriciteit zorgt ook voor heet water en het fornuis. “We zijn alleen nog zoekende hoe we de huizen moeten koelen.”

Bewoners bij elkaar gezocht

Rijswijk Wonen koos vorig jaar voor tiny houses om meer variatie in het Rijswijkse woningaanbod te brengen. Een selectieprocedure zorgde voor een groep bewoners die goed bij elkaar past en zich inzet voor de buurt.

“De bewoners zijn uitgezocht op wat ze kunnen bijdragen aan de buurt. Ik heb een hele avond vragenlijsten zitten invullen en heel veel over mijzelf verteld toen ik me opgaf voor dit project. De huisjes zijn uiteindelijk verloot onder de mensen die het best pasten bij dit project. De acht bewoners zijn heel divers. Ik studeerde kunst en economie, heb veel met creativiteit en sociale ontwerpen. Een van mijn buren is hovenier. We variëren in leeftijd van 22 tot 65, vrouwen en mannen. Maar we zijn heel hecht.”

Plantenbingo

Samen organiseerden ze een buurtfeest in mei. Met een bingo konden buren uit de omliggende straten planten en een make-over voor hun tuin winnen. Voor buurkinderen was er een wedstrijd droomhuis tekenen. De tekeningen werden op de rij schuurtjes geplakt. Ook de bewoners van de seniorenflat achter de tiny houses waren uitgenodigd. “Die hadden de huisjes vorig jaar langs hun balkon zien zweven. De belangstelling voor een rondleiding was overweldigend. Dat was wel proppen in dit kleine huisje”, lacht Mariëlle.

De tuin rond de woningen aanleggen duurt langer dan verwacht. Daar gaat Rijswijk Wonen in augustus mee aan de slag, samen met de bewoners. “Er staan al wel wat planten in; uitgewisseld met buren uit omliggende straten. En we bouwen zelf alvast een kruidenspiraal.”

Weten wat Rijswijk Wonen nog meer doet aan betaalbaar en gevarieerd wonen? Lees dan het jaarverslag op www.rijswijkwonen.nl/toezicht-en-verantwoording.

Dit artikel valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie.