Young Performers in the spotlight bij de Rijswijkse Schouwburg

Partnerbijdrage
De Rijswijkse Schouwburg zet young performers in de spotlight. Foto ter illustratie.
De Rijswijkse Schouwburg zet young performers in de spotlight. Foto ter illustratie. (Foto: Pixabay)

Al ruim 30 dertig jaar probeert de Rijswijkse Schouwburg een podium te bieden aan zoveel mogelijk uiteenlopende performers. Na alle beperkingen van de afgelopen jaren richt dit seizoen de volgspot vooral op Young Performers.

Daar waar in de Grote Zaal vaak gevestigde namen de bühne beklimmen, leent de Kleine Zaal zich bij uitstek voor wat kleinschaliger werk. Bij het samenstellen van een uitgebalanceerd programma, waarin zoveel mogelijk bezoekers bediend worden, liep programmeur Lydia Huisman tegen een aantal youngsters aan die haar binnen 15 minuten wisten te pakken. Haar aandacht werd dusdanig getrokken dat het smaakte naar meer. Enthousiast en nieuwsgierig geworden besloot ze hen te boeken.

Cabaret, muziek, toneel en specials

Christian van Eijkelenburg, Pieter Verelst, Beth & Flo, Tobi Kooiman en Vlamousse behoren tot de gelukkigen die een plekje in de programmering wisten te bemachtigen. Er zijn er veel meer die het podium verdienen, maar in de Kleine Zaal programmeert de schouwburg tweemaal per maand cabaret. Er moet ook ruimte blijven voor genres als muziek (Esmée Dekker & Yoran de Bont, Milène van der Smissen en Jeroen van Veen), toneel en specials (Fred Delfgaauw, Aan tafel met Charles Dickens). Maar ook voor afwijkend aanbod, denk aan theatergames (Moordmysterie) leent de Kleine Zaal zich prima. Hij is flexibel en laat zich gemakkelijk plooien naar het evenement dat er staat; theatergames, lezingen, partijen of een cafésetting.

Jong én lokaal talent

De Rijswijkse Schouwburg besteedt ook graag extra aandacht aan jong én lokaal talent. Daarom start het theater dit seizoen met een nieuw concept i.s.m. Muziekschool Rijswijk; New Artist Stage. Nieuwe talenten (Torus City, Young Sound, Naomi & Thomas, Mheddy en Dolonia) krijgen voor en na de voorstelling van Nielson en Tim Akkerman de kans om hun muzikale kwaliteiten te laten zien aan het publiek in de Kleine Zaal. Hierdoor draagt de schouwburg bij aan extra podiumervaring en misschien wel dat eerste opstapje naar een professionele carrière.

‘Preview’

Huisman tipt nog even Stand-Up Comedy; drie cabaretiers te zien op één avond en een rookie. Soms keren ze later terug in hetzelfde of volgende seizoen met een avondvullend programma. Een fijne manier om te ontdekken wat bij je past. Beschouw het maar als een preview.

Voor het volledige aanbod in de Kleine Zaal: www.rijswijkseschouwburg.nl.