Mariët en Nancy praten over afscheid op het Strandwalfestival

Partnerbijdrage
Nancy (rechts) en Mariët (links) vinden het belangrijk dat er al over afscheid wordt nagedacht voordat het zover is.
Nancy (rechts) en Mariët (links) vinden het belangrijk dat er al over afscheid wordt nagedacht voordat het zover is. (Foto: PR foto)

Mariët Westerduin en Nancy van Buuren zijn elk met hun eigen onderneming bekend als het gezicht van de Rijswijkse uitvaartwereld. Voor het Strandwalfestival op zaterdag 9 september slaan zij voor het tweede achtereenvolgende jaar de handen ineen en verwelkomen zij samen belangstellenden voor vragen over rouw en verlies. “Het is belangrijk dat er al over afscheid wordt nagedacht voordat het zover is.”

“We vinden het mooi om voor het Strandwalfestival de handen ineen te slaan”, begint Mariët. “Om samen met mensen in gesprek te gaan over afscheid, rouw, verlies en wat daar allemaal bij komt kijken. Dat hebben we vorig jaar voor het eerst gedaan en dat is heel goed bevallen.” 

‘Wij maken de dood bespreekbaar en het afscheid meer van jezelf.’

Nancy vult aan: “Daarnaast zijn we er ook voor mensen die ons weer eens willen zien, omdat ze nog dankbaar zijn voor een uitvaart die we in het verleden in hun omgeving hebben begeleid. Wij merken dat mensen graag betrokken en professionele aandacht zoeken en geen nummer meer willen zijn bij een grote uitvaartonderneming. Wij maken de dood bespreekbaar en het afscheid meer van jezelf.”

Duidelijkheid

Om de invulling van een afscheid zo persoonlijk mogelijk te maken, voeren zowel Mariët als Nancy kennismakingsgesprekken met mensen die daar behoefte aan hebben. 

Daarnaast organiseert Nancy regelmatig informatieochtenden, die goed worden bezocht. “Het kan voor mensen heel fijn zijn om eens over dit onderwerp te hebben nagedacht”, vertelt Mariët. “Dat mensen vragen kunnen stellen en er meer duidelijkheid komt over hun wensen, zodat nabestaanden meer houvast hebben.” 

Vooral voor mensen die weten dat het einde nadert, neemt de persoonlijke aandacht van Mariët of Nancy veel zorgen weg. “Wij bieden ondersteuning aan mensen die met de eindigheid worden geconfronteerd”, merkt Nancy op. “Onze belangrijkste taak is luisteren. Door aan te voelen wat nodig is, kan ik handvatten aanreiken of juist een stapje terug doen.”

Ontwikkelingen

Omdat een persoonlijk afscheid steeds belangrijker wordt, zijn er de laatste jaren veel mogelijkheden op dit gebied op de markt verschenen. Tijdens het Strandwalfestival geven Mariët en Nancy een overzicht van allerlei nieuwe ontwikkelingen. 

Zo werd vorig jaar de bloemenband geïntroduceerd: een band om een kist waar mensen elk een persoonlijke bloem in kunnen steken. 

De primeur van dit jaar is de presentatie van de Loop EarthRise urn. Met deze duurzame urn kunnen mensen hun dierbare een milieuvriendelijke rustplaats geven in bijvoorbeeld de eigen tuin. Zo ontstaat een bron voor nieuw leven, welke uitgroeit tot een blijvende herinnering. “Ik vind het zo bijzonder dat, wanneer de as van een overledene is opgehaald van crematorium, dit niet meer in een urn in de kast hoeft, of op het strand verstrooid moet worden”, merkt Nancy op. “Het is fijn om je dierbare in die urn in je eigen tuin te kunnen begraven. Dat maakt een afscheid echt persoonlijk.” 

Warm gevoel

Naast deze primeur presenteren Mariët en Nancy dit jaar de herinneringsboom. “Een herinneringsplek door middel van gekleurde lintjes met een boodschap”, zegt Mariët. “Daarnaast willen we de mensen een warm gevoel voor thuis meegeven door middel van een kaarsje.” 

Ook voor de kleinste bezoekers van het Strandwalfestival maken Mariët en Nancy het begrip afscheid bespreekbaar, door de mogelijkheid aan te bieden een mini-uitvaartkistje te knutselen.

Vragen

Mariët Westerduin en Nancy van Buuren zijn op zaterdag 9 september tussen 12.00 en 17.00 uur met hun stand te vinden op het Strandwalfestival. 

Wie het niet lukt hier naartoe te komen, maar wel vragen heeft over afscheid, kan terecht op hun websites: www.vanbuurenuitvaart.nl en www.westerduinuitvaart.nl.