Mensensmokkelaar Alicia M. uit Rijswijk zit voorlopig nog vast

Politie
De marechaussee deed vanaf zomer 2020 onderzoek na het aantreffen van een bestelbus vol illegale migranten.
De marechaussee deed vanaf zomer 2020 onderzoek na het aantreffen van een bestelbus vol illegale migranten. (Foto: Maartje Roos)

Alicia M. (32) uit Rijswijk blijft voorlopig nog vastzitten. Dat bepaalde de rechtbank in Zwolle maandag 5 september tijdens een pro forma-zitting, meldt Omroep West. Alicia M. werd, net als een vrouw van 26 uit Zoetermeer, begin dit jaar aangehouden op verdenking van mensensmokkel.

Ze zou, met in totaal vier andere verdachten, zo’n 400 illegale migranten vanuit het Midden-Oosten naar Europa hebben geprobeerd te smokkelen. Hiervoor werden ze in januari 2022 aangehouden na een uitvoerig onderzoek door de marechaussee. Zij begonnen dit onderzoek nadat ze in de zomer van 2020 een bestelbus met Nederlandse chauffeur hadden aangetroffen in Slovenië, met tientallen mensen erin, waaronder gezinnen met jonge kinderen in erbarmelijke omstandigheden. Het ging vooral om vluchtelingen uit Syrië, Irak, Iran en Afghanistan.

Tijdens de pro forma-zitting werd duidelijk dat Alicia M. voorlopig nog in hechtenis blijft. Dat gold ook voor de andere verdachten die maandag voor de rechter verschenen. De datum van de volgende zitting is nog niet bekend.

Bron: Omroep West