Nieuwe teamchef politie Rijswijk: ‘Rijswijk is interessant voor deze vormen van criminaliteit’

Politie
“Politieagenten gaan voor elkaar door het vuur," zegt teamchef Stefan van Egmond. “Veiligheid staat bij ons voorop.”
“Politieagenten gaan voor elkaar door het vuur," zegt teamchef Stefan van Egmond. “Veiligheid staat bij ons voorop.” (Foto: FL)

Stefan van Egmond is de nieuwe teamchef politie Rijswijk. Voor hem is het een terugkeer bij de werkgever die hij zeven jaar geleden verliet voor een functie in de jeugdgezondheidszorg.  “Het voelde goed toen ik weer een politiebureau binnenstapte en ik merkte dat de sfeer die ik miste er nog steeds is.”

Door Frans Limbertie

Stefan is blij om weer het vertrouwde politiepak te dragen. In 2007 begon hij zijn politieleven in Leiden als hoofdagent. Hierna vervulde hij een aantal leidinggevende functies binnen de politie. De laatste zeven jaar was hij werkzaam als Coördinator Sociale Wijkzorgteams en als Teammanager Jeugd en Maatschappelijke Ondersteuning. “Uiteindelijk miste ik toch de dynamiek van het politiewerk”, vertelt hij. “Werken op een politiebureau heeft op mij nog steeds een grote aantrekkingskracht.”

Groot werkgebied

Begin juli al begon hij in de stad die hij een beetje kent, en de aankomende tijd ongetwijfeld nog beter gaat leren kennen. “Rijswijk is een groeiende stad, volop in ontwikkeling en vrij centraal gelegen”, zegt hij. “Hier komen voor ons alle facetten van het politievak bijeen. Er loopt een snelweg doorheen, er zijn verschillende wijken en Rijswijk zit tegen Delft, het Westland en Laak aan. Daarmee is het voor ons een groot werkgebied.”

Kritische blik

Stefan geeft leiding aan een groep van negentig mensen en daar vallen alle medewerkers van het bureau onder, van de intake en service tot wijkagenten en leidinggevenden van de agenten, alsook de recherche. Is er tijdens zijn afwezigheid veel veranderd binnen de politie? Stefan: “Ja en nee. Natuurlijk hebben wij ook in Nederland de laatste jaren te maken met een verharding in de maatschappij, dat weet iedereen. Het werk op straat is hetzelfde gebleven, maar datzelfde werk ligt tevens onder een vergrootglas. Mensen staan tegenwoordig snel klaar met hun mobieltje om ons te filmen en we worden kritischer benaderd. Zaak is om daar zo goed mogelijk mee om te gaan.” Van Egmond geeft aan dat binnen de politie een familiaire sfeer heerst die ervoor zorgt dat hij er op zijn plek zit. “We gaan voor elkaar door het vuur en kennen hier nou eenmaal nog altijd een doe mentaliteit, waarbij veiligheid voorop staat.”

Interessant voor criminelen

Tenslotte benadrukt Van Egmond dat bij de politie Rijswijk veel aandacht is voor ‘rivaliserende jeugdgroepen’, ook wel ‘drilrap’ genoemd, en voor ondermijning: criminelen die voor hun illegale activiteiten gebruik maken van legale bedrijven en dienstverleners. “Vanwege de ligging tussen twee grote steden en aan grote uitvalswegen, is Rijswijk interessant voor personen die zich bezighouden met deze vormen van criminaliteit. Doel is om te voorkomen dat zij zich hier gaan vestigen. Dat kan door het ze heel lastig te maken en er bovenop te zitten. Een veiliger Rijswijk doen we tenslotte samen. De verbinding met de burger is belangrijk voor ons en in het bijzonder voor een basisteam als Rijswijk. Wij willen uitdragen dat we er zijn voor de burger, dat onze wijkagenten een luisterend oor bieden en dat meldingen bijdragen aan het in kaart brengen van lokale problematiek.”