Meer partijen willen hogere basisbezetting politie Rijswijk

Politie
Door het (landelijke) personeelstekort moet de politie de komende jaren scherpe keuzes maken over waar de politiecapaciteit het best kan worden ingezet.
Door het (landelijke) personeelstekort moet de politie de komende jaren scherpe keuzes maken over waar de politiecapaciteit het best kan worden ingezet. (Foto: Politie.nl)

De politie in Rijswijk heeft te weinig uren (FTE’s) voor personeel in verhouding tot het aantal inwoners. De huidige bezetting van het politie basisteam Rijswijk is gebaseerd op een inwonertal van 41.000, terwijl er inmiddels bijna 57.000 mensen in Rijswijk wonen. Rijswijks-Belang dient 20 september een motie in om daar iets aan te veranderen. Ook VVD Rijswijk, D66 en GroenLinks willen dat het politie basisteam ‘op kracht’ komt en hebben daarvoor een motie opgesteld.

De twee moties verschillen wel iets van elkaar. Beide pleiten ervoor dat de burgemeester van Rijswijk (Bas Verkerk) bij de Haagse burgemeester (Jan van Zanen) aandringt op meer uren voor het politie basisteam Rijswijk. Maar Rijswijks-Belang vindt dat het aantal uren moet worden afgestemd op een bevolking van 67.000 (een aantal waar Rijswijk volgens de prognose van het CBS  in 2030-2035 naartoe zal groeien, red.). Het verzoek van de VVD, D66 en GroenLinks is wat vager, en wil dat Verkerk “zo snel als mogelijk” in gesprek gaat met Van Zanen en het Ministerie van Justitie en Veiligheid en het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties “in verband met de relatie tussen de verstedelijking en veiligheid.”

Landelijk personeelstekort

De basisbezetting voor het team in Rijswijk verhogen, wordt wellicht nog een opgave. Het personeelstekort bij de politie is al jaren een probleem in Nederland. Het goede nieuws is wel dat dit volgens de prognose afneemt na 2022. Dit jaar bedraagt het tekort landelijk nog circa veertienhonderd voltijdsbanen. De politie verwacht dat de bezetting in 2025 weer op sterkte is. 

Te weinig collega’s om het vele werk te doen

Plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer gaf begin dit jaar over heel Nederland aan dat er “te weinig collega’s zijn om het vele werk te doen. De komende jaren moeten nog scherper keuzes worden gemaakt waar de politiecapaciteit het best kan worden ingezet.” Ook gaf zij aan dat er in heel Nederland elk jaar zo’n drieduizend nieuwe politiemensen worden opgeleid om de pensioengolf het hoofd te bieden en tegelijk de politieorganisatie op onderdelen uit te breiden.

Juist in basisteams

De politie telt 168 teams die 24 uur per dag in heel Nederland in steden, dorpen en online aanwezig zijn. Dit gebiedsgebonden politiewerk in de basisteams is het fundament van de politie in Nederland. Huyzer: “Juist in de basisteams is de druk door uitstroom en pensionering het grootst.” (Bron: Politie.nl)