‘Crimineel call center’ lichtte ook kwetsbare ouderen in Rijswijk op

Politie
Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. (Foto: Pexels/Mart Production)

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen tot 21 maanden geëist tegen drie verdachten die kwetsbare ouderen zouden hebben opgelicht, onder andere in Rijswijk. Het gaat om een vrouw van 31 jaar uit Tilburg, een 26-jarige man uit Den Bosch en een 25-jarige Papendrechter. De politie trof in september 2022 een soort, in de woorden van het OM, ‘crimineel call center’ aan in de Tilburgse woning vanwaar zij hun criminele praktijken uitoefenden.

In het ‘call center’ werkten de drie operators met zeven telefoons om kwetsbare ouderen op te lichten. Het politieonderzoek begon toen een oudere dame uit Pijnacker in augustus 2022 aangifte deed. Ze was opgelicht en haar sieraden waren gestolen, door iemand die zich over de telefoon had voorgsteld als bankmedewerker. De zogenaamde ‘bankmedewerker’ had het over een verhuizing waardoor hij haar gegevens, banktegoed en pincode nodig zei te hebben. Ook gaf hij het slachtoffer een code. Een andere bankmedewerker kwam langs om haar pinpas op te halen en identificeerde zich met die code. Hij nam ook sieraden van de vrouw mee.

Op grote schaal

De Pijnackerse kreeg door dat van het hele verhaal niets klopte en dat ze was opgelicht. Haar aangifte leidde ertoe dat de politie uiteindelijk uitkwam bij de drie verdachten. Na een tijdje observeren en aftappen constateerde de politie dat zij zich op grote schaal bezighielden met babbeltrucs, vanuit de Tilburgse woning. In augustus en september alleen al sloegen ze op tien plekken toe, waaronder in Rijswijk. Hiervoor gingen ze niet alleen zelf bij de slachtoffers langs om de pinpas op te halen, maar waren er vermoedelijk ook handlangers die in opdracht van hen langsgingen bij de adressen die te ver van Tilburg af lagen.

Stond er te weinig geld op een rekening, dan haakten de verdachten snel af

De officier van justitie zegt over de manier waarop ze te werk gingen, met kwetsbare ouderen als prooi: “Feitelijk was het lopende band werk. Iedere dag waren ze actief. Dat ging heel geraffineerd. Stond er te weinig geld op een rekening, dan haakten de verdachten snel af. Voor de slachtoffers waren de gevolgen ingrijpend. Niet alleen verloren ze geld en kostbaarheden, maar ook hun gevoel voor veiligheid en vertrouwen in de medemens.” Hij eiste tegen de Papendrechter 21 maanden cel, tegen de Tilburgse 20 maanden cel (waarvan zes maanden voorwaardelijk) en tegen de Bosschenaar 13 maanden cel. 

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.