36-jarige Rijswijker in afwachting proces na dood Colombiaan

Politie
Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. (Foto: Pexels/Donald Tong)

Op woensdag 15 maart is het strafproces van start gegaan tegen negen verdachten die verdacht worden van betrokkenheid bij de dood van een 45-jarige Colombiaan, na een poging hem te ontvoeren. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM). De strafeis zal op woensdag 22 maart worden geformuleerd door de officier van justitie.

Op dinsdagmiddag 16 februari kwam een 45-jarige man uit Colombia om het leven op het Van der Wijckplein in Bergen (Noord-Holland), toen meerdere mannen hem probeerden te ontvoeren en hij zich daartegen verzette. Hij werd neergeschoten en overleed niet lang daarna.

Meerdere verdachten

Uit een politieonderzoek dat daarna werd gestart, kwamen meerdere verdachten naar voren. Acht van hen zijn aangehouden: een 36-jarige man uit Rijswijk, een 49-jarige man uit Huizen, een 44-jarige man uit Aalten, een 27-jarige man uit Naaldwijk, een 31-jarige man Zevenaar, een 30-jarige man uit Den Bosch, een 28-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en een 28-jarige man uit Appingedam. 

Niet in de cel

De 36-jarige Rijswijker is geschorst en wacht het proces dus niet in de cel af. De 28-jarige man uit Appingedam is de enige die momenteel nog vastzit. De 28-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats, zou op 6 maart 2023 gedood zijn. De negende verdachte is nog voortvluchtig, maar zijn zaak wordt wel behandeld. 

Strafeis deze woensdag

Het strafproces zal zeven zittingsdagen duren. Op woensdag 22 maart vindt het requisitoir plaats: twee officieren van justitie zullen dan uiteenzetten wat er volgens het OM die dinsdag in februari gebeurde en wat de bewijzen zijn tegen de verdachten. Ook zullen ze dan een bepaalde straf eisen.