Column Teamchef Politie Rijswijk: ‘Ondermijning’

Politie
Stefan van Egmond, Teamchef bij Politie Rijswijk.
Stefan van Egmond, Teamchef bij Politie Rijswijk. (Foto: Politie)

Het gebeurt overal om ons heen: criminelen die voor illegale activiteiten gebruikmaken van legale bedrijven en diensten. Rijswijk heeft er een ideale ligging voor: het ligt centraal, pal naast de snelweg, in de Randstad naast Den Haag en Delft. Er zijn verschillende locaties in de stad waar de ‘onderwereld’ graag gebruik van maakt.

Zo troffen we vorige maand bij een controle van bedrijfspanden in de Plaspoelpolder 25 kilo ketamine aan met een straatwaarde van 600.000 euro. Het was een gebouw waarvan je op het eerste gezicht niet zou denken dat er aan de binnenkant criminele activiteiten plaatsvinden. Toch toont een dergelijke hoeveelheid aan dat het hier niet gaat om kruimeldieven, maar om criminelen die zich diep in de onderwereld begeven.

Tientallen pakketten lagen klaar en de nepkleding stond netjes uitgestald

Een aantal weken eerder werden collega’s gestuurd naar een incident met een auto bij een bedrijfsverzamelgebouw. De bestuurder van de auto werd niet aangetroffen, dus besloten de collega’s poolshoogte te nemen in het gebouw. Omdat er ook in het bedrijfsverzamelgebouw in eerste instantie niemand aanwezig leek, voelden zij aan een van de deuren op de verschillende etages die het gebouw had. De deur bleek niet op slot te zijn en achter de deur bevond zich een volledig ingerichte kledingwinkel met nepkleding met een waarde van enkele honderdduizenden euro’s. Tientallen pakketten lagen klaar om verzonden te worden naar klanten door heel Nederland en de nepkleding stond netjes uitgestald zoals dit ook in een normale winkel gebruikelijk is. Ook dat is ondermijnende criminaliteit. Sterker nog, vaak zien we dat dit soort criminelen zich ook inlaten met drugscriminaliteit en dat hun vormen van criminaliteit steeds zwaardere vormen aannemen.

Omdat ondermijning een complex probleem is, waardoor er vaak ook een complexe aanpak nodig is, werken we samen met het RIEC (Regionaal Informatie- en Expertise Centrum), de gemeente, de Belastingdienst en nog veel meer andere partners. Door onze expertises en krachten te bundelen, treden we als georganiseerde overheid op tegen de georganiseerde misdaad.

Staan er opeens dure auto’s geparkeerd bij een pand?

Toch hebben we ook uw ogen en oren hierbij nodig. Ziet u een winkel waar bijna nooit klanten zijn? Of ziet u mensen in- en uitlopen bij een pand waar u geen goed gevoel bij krijgt? Staan er opeens dure auto’s geparkeerd bij een pand of kent u mensen die grote hoeveelheden contant geld hebben? Dit kunnen tekenen zijn van ondermijning. Schroom niet om dan contact met ons op te nemen, bij spoed door te bellen naar 112 en bij geen spoed naar 0900-8844. U kunt ook contact opnemen met de wijkagent via politie.nl of door te bellen met Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000.

Stefan van Egmond (38) is Teamchef bij de Politie Rijswijk. Zijn column verschijnt elke laatste donderdag van de maand in Groot Rijswijk.