Rijswijk verandert percentageregeling voor verplicht geld aan kunst bij nieuwbouw

Politiek
Marc Weterings, fractievoorzitter Rijswijks-Belang, de partij die het initiatief nam tot herziening van de Percentageregeling 2008, tijdens de raadsvergadering.
Marc Weterings, fractievoorzitter Rijswijks-Belang, de partij die het initiatief nam tot herziening van de Percentageregeling 2008, tijdens de raadsvergadering. (Foto: Screenshot FB)

De gemeente moet niet meer verplicht een bepaald percentage van de bouwkosten bij nieuwbouw uitgeven aan kunst, vond Rijswijk-Belang. Vorige week zocht deze partij steun bij andere politieke partijen om van de zogeheten Percentageregeling 2008 af te komen. Wij.Rijswijk en VVD Rijswijk sloten zich bij de motie aan. Afgelopen dinsdag 10 mei werd hij aangenomen, met een nipte meerderheid in de raad (15 stemmen voor, 14 tegen).

Sinds 1951 is er een landelijke percentageregeling in Nederland: een percentage van bouwkosten aan Rijksgebouwen wordt gebruikt om opdrachten uit te schrijven aan beeldend kunstenaars. Met andere woorden, wanneer er een nieuw gebouw in opdracht van de overheid wordt gebouwd, moet er ook geld uitgegeven worden aan kunst. De regeling wordt pas toegepast als een bouwproject meer dan €1.000.000 kost.

Verplicht percentage voor kunst

In 2008 werd in Rijswijk een verordening over een lokale percentageregeling aangenomen, van toepassing op alle nieuwbouw van gemeentelijke objecten. Als een bouwproject meer dan €23.000 kostte, moest over de eerste €230.000 die het kost 1,5% van het begrote bedrag worden gereserveerd voor kunst (in het geval van een bouwproject van €230.000 zou dit bijvoorbeeld €3.450 zijn).  Werd het duurder, dan moest nog eens 1% van het bedrag daarboven aan kunst worden besteed - met een maximum van €55.378.

194.664 euro voor drie kunstwerken

Rijswijks-Belang maakte enkele weken geleden op social media al bekend zich te storen aan de bedragen voor drie nieuwe kunstwerken die in de planning staan: een kunstwerk bij De Altis, dat conform de percentageregeling €65.000 zou moeten kosten; een kunstwerk bij de Montessorischool Parkrijk (€64.000) en tot slot een kunstwerk bij De Scholendriehoek (€65.664 volgens de percentageregeling). In totaal geeft Rijswijk dan €194.664 uit aan drie kunstwerken. “Steek het geld liever in het onderhoud van Rijswijk”, aldus Rijswijks-Belang.


Een ontwerpvoorstel voor het opknappen van de buitengevel bij sportcentrum De Altis. 

Percentageregeling losgelaten

Dinsdag 10 mei werd tijdens de raadsvergadering besloten de verplichte Percentageregeling 2008 inderdaad los te laten. Beter voor Rijswijk, Rijswijks-Belang, VVD en Wij.Rijswijk, samen goed voor 15 zetels, stemden voor de motie. CDA, D66, GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en Partij voor Gelijkheid & Rechtvaardigheid stemden tegen.

Alternatief plan

Dit betekent dat het college binnen vier maanden met een alternatief plan voor de betreffende percentageregeling moet komen.   “Gemeente Rijswijk is opgedragen om met een gedegen voorstel te komen en te stoppen met de percentageregeling die kan oplopen tot het verplicht uitgeven van tonnen aan kunst”, aldus fractievoorzitter van Rijswijks-Belang Marc Weterings.