Minder mobiele ouderen tussen wal en schip in Rijswijk: dit wil CDA daaraan doen

Politiek
Voor sommige ouderen is het nu, zonder vervoersdienst in Rijswijk, lastig om bijvoorbeeld boodschappen te doen of de partner in het verpleeghuis te bezoeken.
Voor sommige ouderen is het nu, zonder vervoersdienst in Rijswijk, lastig om bijvoorbeeld boodschappen te doen of de partner in het verpleeghuis te bezoeken. (Foto: Pixabay)

Vanwege corona en een daaruit voortvloeiend personeelstekort werd de Particuliere Vervoersdienst van Welzijn Rijswijk begin dit jaar opgeschort. Dat betekent dat er geen laagdrempelige vervoersdienst is voor minder mobiele ouderen. CDA Rijswijk heeft aan wethouder Van Malsen gevraagd om te onderzoeken of het mogelijk is in Rijswijk te starten met een alternatief.

De Particuliere Vervoersdienst van Stichting Welzijn Rijswijk is bestemd voor inwoners van de gemeente Rijswijk die ouder zijn dan 67 jaar en door een mindere gezondheid of mobiliteit geen gebruik kunnen maken van eigen of openbaar vervoer. Hierbij stellen vrijwilligers hun privéauto beschikbaar tegen een onkostenvergoeding. Hierdoor kunnen senioren bijvoorbeeld op familiebezoek en activiteiten ondernemen.

ANWB Automaatje-project

Nu deze dienst is opgeschort, vraagt het CDA Rijswijk aan wethouder Van Malsen om te onderzoeken of het mogelijk is om in Rijswijk te starten met een ANWB Automaatje-project. Zonder vervoersdienst kunnen ouderen volgens het CDA namelijk tussen wal en schip vallen. “Zo kan het voor ouderen zonder indicatie en zonder eigen vervoer nu lastig zijn om boodschappen te doen, naar een arts te gaan of de partner in het verpleeghuis te bezoeken. Daarom onze oproep aan de wethouder om te kijken of we in Rijswijk ANWB Automaatje kunnen starten”, aldus Simon Geleijnse, raadslid namens het CDA.

Meer dan 90 gemeenten

ANWB Automaatje is vergelijkbaar met de Particuliere Vervoersdienst. Deze vervoersservice is in 2015 ontwikkeld. Ook hierbij vervoeren vrijwillige chauffeurs minder mobiele plaatsgenoten. Om deze service op te zetten stelt de ANWB al haar kennis, software, begeleiding, training en materiaal ter beschikking, zodat deze vervoersservice zonder grote investering opgezet kan worden. ANWB Automaatje is al actief in meer dan 90 gemeenten.

“Het is belangrijk dat mensen zo lang mogelijk mobiel blijven en kunnen meedoen in de maatschappij. En niet iedereen heeft familie of vrienden in de buurt die bereid of in de gelegenheid zijn om even te rijden. Hopelijk is de wethouder enthousiast en gaat hij zijn best doen om Automaatje in Rijswijk te introduceren”, besluit Simon Geleijnse.

De naam en faciliteiten van de ANWB kunnen helpen

De vervoersdienst van Welzijn Rijswijk is opgeschort vanwege een personeelstekort. Op de vraag waarom er wel genoeg vrijwilligers te vinden zullen zijn voor het ANWB Automaatjesproject, antwoordt Geleijnse: “Nu corona in een andere fase is gekomen, denk ik dat er weer vrijwilligers te vinden zijn die andere Rijswijkers willen helpen. Daarnaast kunnen de naam en de faciliteiten van de ANWB hierbij helpen.”

Wethouder enthousiast

Navraag bij wethouder van Malsen leert dat hij positief is over dit verzoek van het CDA. Van Malsen: “Mobiel zijn en blijven is van groot belang in zowel het mogelijk maken van gelijke kansen als het tegengaan van eenzaamheid. Een verkennend gesprek met Welzijn Rijswijk en de ANWB is wat mij betreft haalbaar.”