CDA noemt het huisvesten van statushouders samen met studenten en spoedzoekers een ‘experiment’

Politiek
Menno van Enk, fractievoorzitter CDA Rijswijk.
Menno van Enk, fractievoorzitter CDA Rijswijk. (Foto: CDA Rijswijk)

Dinsdagavond 20 september heeft de gemeenteraad vergaderd over het voorstel om een Centrum voor flexibel wonen te realiseren in Rijswijk. “Dit voorstel is door wethouder Van Malsen aan de gemeenteraad voorgelegd naar aanleiding van het initiatiefvoorstel van onze fractie op 10 mei 2022”, laat CDA Rijswijk weten. De fractie legt uit waarom zij toch tegen het voorstel hebben gestemd.

Azc

“Onze fractie heeft na het debat tegen het voorstel gestemd. We zijn voor het realiseren van een Centrum voor flexibel wonen, maar niet eerst twee jaar op de plaats van het huidige asielzoekerscentrum en het daarna voortzetten op een nog onbekende locatie. En dat tegen een prijs die kan oplopen tot € 1.182.000,-, ruim één miljoen euro!”

Een betere oplossing wat ons betreft was het AZC openhouden op de huidige plek

“Een betere oplossing wat ons betreft was het voorstel van enkele andere partijen, namelijk het AZC openhouden op de huidige plek (zeker gezien de nijpende situatie wat betreft de opvang van asielzoekers) en ondertussen zo snel mogelijk een voorstel uitwerken voor een Centrum voor flexibel wonen met definitieve duidelijkheid over de financiën en de locatie. Helaas sneuvelde dat voorstel met 16 stemmen tegen en 15 voor.” 

Bezwaren

De bezwaren die fractievoorzitter Menno van Enk tijdens het debat op dinsdagavond 20 september aandroeg tegen het plan voor het Centrum voor flexibel wonen, waren onder meer dat het plan nog niet klaar is. Ook ontbraken er punten waarover het college eerder iets had aangekondigd, zoals het Alkmaarse model om ook statushouders uit andere gemeenten op te nemen en die gemeenten daarvoor ook financieel te laten bijdragen. “Daar horen we niets meer van,” aldus Van Enk, die het huisvesten van statushouders samen met studenten en spoedzoekers een ‘experiment’ noemt.

‘Krampachtig zwijgen’

Van Enk wijst er ook op dat het nieuw aangetreden college ‘ook nog eens’ hopeloos over dit onderwerp is verdeeld, en op een tegenstrijdigheid: wethouder Gijs van Malsen (PvdA) is verantwoordelijk voor het onderwerp sluiting azc, terwijl hij een paar maanden geleden nog hartstochtelijke pleidooien hield over kinderen uit het asielzoekerscentrum. Daar wordt nu “krampachtig over gezwegen”, aldus Van Enk.


Geen overlast

CDA vond het amendement van GroenLinks, met het voorstel om het Centrum voor flexwonen pas later te bouwen en het azc nog 2 jaar open te houden, een “heel logische consequentie.” Van Enk vroeg tijdens het debat: “Wat is daar op tegen? Zolang wij geen overlast hebben van de opvang?”

Maar uiteindelijk werd het amendement dus verworpen. CDA: “Onze fractie gaat de ontwikkelingen nauwlettend volgen.” Vragen of opmerkingen? Mail naar fractie@rijswijk.cda.nl.