Rijswijk stemt unaniem voor meer mankracht politie

Politiek
Wnd. burgemeester Bas Verkerk gaat in gesprek met de Veiligheidsregio over uitbreiding van het politieteam in Rijswijk.
Wnd. burgemeester Bas Verkerk gaat in gesprek met de Veiligheidsregio over uitbreiding van het politieteam in Rijswijk. (Foto: Politie.nl)

Rijswijk wil meer blauw op straat. Het aantal agenten loopt al tientallen jaren achter op het aantal inwoners. Het politieteam Rijswijk is qua grootte berekend op een bevolking van 41.000, terwijl Rijswijk ongeveer 57.000 inwoners heeft. De burgemeester gaat nu aandringen op meer manuren bij de politie van Rijswijk. Daar stemde de gemeenteraad afgelopen dinsdag unaniem voor.

Een motie van VVD, PvdA, Beter voor Rijswijk en D66 die wnd. burgemeester Bas Verkerk aanmoedigt om hierover in gesprek te gaan met de Haagse burgemeester Van Zanen, voorzitter van de veiligheidsregio, werd met 31 stemmen voor en 0 stemmen tegen aangenomen. 


De uitslag van de stemming over de motie ‘Basisteam politie Rijswijk’ van VVD, PvdA, Beter voor Rijswijk en D66 op dinsdag 20 september 2022.

Tijdens de vergadering liet wnd. burgemeester Bas Verkerk weten dat de politie Rijswijk niet alleen te maken heeft met problemen in de bezetting door andere gemeenten, die gebruik maken van het Rijswijkse basisteam, maar ook door verzuim en andere ‘interne capaciteitsproblematiek.’ Om het probleem ter sprake te brengen bij Van Zanen, heeft de burgemeester steun nodig van de gemeenteraad. Die kreeg hij afgelopen dinsdag in de vorm van de motie.

Menno Ezinga (VVD) lichtte toe dat de motie niet alleen ging om “het creëren van meer poppetjes, maar ook om goede kwaliteit. Niet alleen meer blauw, maar ook gericht blauw. Blauw in de wijken.” De motie is een dringend verzoek: de raad wil graag snel weten wat het overleg met Van Zanen heeft opgeleverd.


Ook de brandweer in Rijswijk is niet helemaal op sterkte.

Vergelijking met Schiphol

Wnd. burgemeester Verkerk deelde nog een compliment uit aan het politieteam in Rijswijk: ondanks het tekort aan manuren, is Rijswijk nog steeds een veilig gemeente. Dit is volgens Verkerk te danken aan de creativiteit van het team. “Maar er blijven toch dingen liggen.” 

Er blijven toch dingen liggen

Verkerk trok een vergelijking met de huidige situatie op Schiphol: “Die komen nauwelijks aan antwoorden toe, omdat ze hands-on bezig zijn.” De waarnemend burgemeester gaat aan de slag met de oproep en heeft naar eigen zeggen heel veel zin hier een minister over te benaderen.

Wel kan hij geen termijn noemen waarbinnen het gelukt zal zijn de politie in Rijswijk op sterkte te krijgen. Verkerk wijst ook op de beperkingen van de Veiligheidsregio: “Heel veel dingen worden landelijk bepaald. We kunnen in de regio niet helemaal zelf bepalen hoe we het doen, maar zijn gebonden aan landelijke kaders.”