Staatssecretaris Van der Burg is boos: aantal opvangplekken asielzoekers met 1250 gedaald

Politiek
Er zijn 1250 opvangplekken voor asielzoekers verdwenen in Nederland, terwijl volgens de afspraken het aantal plekken juist moet groeien.
Er zijn 1250 opvangplekken voor asielzoekers verdwenen in Nederland, terwijl volgens de afspraken het aantal plekken juist moet groeien. (Foto: Pixabay)

Staatssecretaris Eric van der Burg is boos, meldt Dagblad van het Noorden dinsdag 4 oktober. Hoewel er nog jaren extra opvangplekken voor asielzoekers nodig zijn, is het aantal van die plekken vorige maand landelijk gedaald met 1250. Dat strookt niet met het in augustus gesloten asielakkoord tussen Rijk, de gemeenten en provincies. Dat akkoord moest juist leiden tot duizenden extra opvangplekken en beperking van de instroom van nieuwe asielzoekers.

11.000 crisisnoodopvangplekken

Van der Burg denkt aan sport- en evenementenhallen voor de 11.000 crisisnoodopvangplekken die er in Nederland moeten komen. Er moeten vooral meer buffers komen, omdat dat “goedkoper en stabieler is dan wat er nu gebeurt met de constante zoektocht naar plekken.” De daling met 1250 plekken komt deels omdat de noodopvang door gemeenten tot uiterlijk 1 oktober gold. 

Tijdelijke opvang

Rijswijk vangt sinds zondagavond 2 oktober 85 nieuwe asielzoekers op die anders op straat zouden slapen bij Ter Apel. Deze asielzoekers moeten 1 november echter weer weg zijn, want dan begint het COA met het leegruimen van de locatie. Per 1 december moet die beschikbaar zijn voor andere spoedzoekers. De statushouders (voormalige asielzoekers met een vergunning) die er nu wonen, mogen blijven.