Gemeenteraad beveelt Huri Sahin aan als nieuwe burgemeester van Rijswijk

Politiek
Naast haar directeurschap en diverse andere bestuurlijke activiteiten, is kandidaat-burgemeester Huri Sahin onder andere lid van de Raad voor Openbaar Bestuur.
Naast haar directeurschap en diverse andere bestuurlijke activiteiten, is kandidaat-burgemeester Huri Sahin onder andere lid van de Raad voor Openbaar Bestuur. (Foto: Gemeente Rijswijk)

De nieuwe burgemeester van Rijswijk wordt waarschijnlijk een vrouw: Huri Sahin. Op dinsdagavond 11 oktober heeft de gemeenteraad tijdens een besloten vergadering het besluit genomen haar aan te bevelen als kandidaat-burgemeester bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Haar benoeming tot burgemeester is pas definitief na goedkeuring van de Koning.

De voorzitter van de vertrouwenscommissie die twee kandidaten aan de gemeenteraad had voorgedragen, Ed Braam, legde uit waarom de vertrouwenscommissie uit 11 kandidaten voor Huri Sahin heeft gekozen. Argumenten zijn haar warme persoonlijkheid, toegankelijkheid, menselijkheid en loyaliteit. “Ze beschikt over het vermogen te verbinden en geeft veel ruimte aan anderen.”

Duidelijke motivatie

Aan Huri Sahin heeft Rijswijk, zo verwacht de vertrouwenscommissie, “een stevige en rechtvaardige bestuurder die Rijswijk een gezicht geeft.” Ze straalt op een natuurlijke en prettige wijze gezag uit, kan de burgemeester zijn die vernieuwing brengt, en heeft een “duidelijke motivatie voor onze stad”. Sahin heeft aangegeven mee te willen groeien met het groeiende Rijswijk.

Zij kan de burgemeester zijn die vernieuwing brengt

De kandidaat-burgemeester is 47 jaar oud, geboren in Deventer en woonachtig in Zoetermeer. Ze is directeur van de Stichting Lokaal Rotterdam en al twintig jaar politiek actief, waaronder tien jaar als gemeenteraadslid in Zoetermeer. Daarnaast is ze van 2014 tot 2018 statenlid geweest in de Provincie Zuid-Holland. Ze was drie jaar fractievoorzitter voor GroenLinks. Momenteel is Huri Sahin lid van de Raad voor Openbaar Bestuur. Zij schreef diverse stukken, waaronder adviesrapporten over lokale media, ondersteuning van decentrale volksvertegenwoordigingen, een sterkere rechtsstaat en een pleidooi voor experimenten met het verlagen van de kiesgerechtigde leeftijd.

Afstand verkleinen

Stichting LOKAAL Rotterdam wil de afstand tussen inwoners en de gemeentepolitiek verkleinen en de relatie tussen de inwoners en hun stadsbestuur verbeteren. Het feit dat de (waarschijnlijk) nieuwe burgemeester dit belangrijk vindt, belooft veel goeds voor Rijswijk.

Vervolgstappen

De aanbeveling van de gemeenteraad wordt gestuurd naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Verder rapporteert de Commissaris van de Koning aan de minister van BZK of de procedure zorgvuldig is verlopen. De minister van BZK laat Huri Sahin, als eerste aanbevolen kandidaat, screenen. Dat betekent dat er naslag wordt gedaan naar haar door de AIVD en dat er een fiscaal onderzoek plaatsvindt. De minister draagt de kandidaat voor benoeming voor bij de Koning en volgt hierbij in beginsel de voordracht van de gemeenteraad. De Kroon benoemt de burgemeester bij Koninklijk Besluit. Braam sprak de verwachting uit dat Huri Sahin 12 december 2022 formeel beëdigd en geïnstalleerd zal worden als burgemeester van de gemeente Rijswijk.