Dit is waarom het wijzigen van de grens tussen Den Haag en Rijswijk zo goed als zeker is

Politiek
De Cromvlietkade, waar de woningen in Rijswijk staan, maar de stoep, straat en het groenbeheer officieel onder Den Haag vallen.
De Cromvlietkade, waar de woningen in Rijswijk staan, maar de stoep, straat en het groenbeheer officieel onder Den Haag vallen. (Foto: Google Maps)

Donderdag 20 oktober vergaderen zowel Den Haag als Rijswijk over het herstellen van een stukje van de Rijswijkse gemeentegrens. Het gaat om een strook Haagse grond, bestaande uit stoepen, straten en groenvoorzieningen langs de Cromvlietkade, Geestbrugkade en een gedeelte van de Nassaukade. Dit stuk viel vóór 2001 wel onder Rijswijk. 

Rijswijk heeft Den Haag gevraagd die oude gemeentegrens te herstellen, omdat het niet handig is dat de stoepen, straten en groenvoorzieningen onder een andere gemeente vallen dan de huizen. Bovendien heeft Den Haag deze grond niet meer nodig voor een corridor naar de Vlietzone. Voor de wijziging werd een herindelingsontwerp ingediend.

Geen reacties

Tijdens de inzagetermijn van 30 mei tot en met 25 juli 2022 kon iedereen een reactie geven op het herindelingsontwerp. Van deze reactiemogelijkheid is geen gebruik gemaakt. Dit betekent dat er niets in de weg staat om de oude gemeentegrens weer te herstellen: het is dus zo goed als zeker dat er donderdag 20 oktober besloten wordt dat de situatie weer wordt zoals hij vóór 2001 was.

Toch zijn er formeel nog enkele stappen nodig. Op 20 oktober behandelen de gemeenteraden van Rijswijk en Den Haag de zogenoemde herindelingsregeling. Na vaststelling door beide gemeenteraden wordt de herindelingsregeling aan Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland voorgelegd. Gedeputeerde Staten stellen dan binnen twee maanden de nieuwe gemeentegrenzen officieel vast.

Als alle bovenstaande stappen in het proces voorspoedig verlopen, treedt de herindeling per 1 januari 2023 in werking.

Het raadsvoorstel dat 20 oktober a.s. in de gemeenteraadsvergadering vanaf 20.00 uur in Rijswijk wordt behandeld, is hier te vinden.