Rijswijks-Belang wil van eigen bijdrage grofvuil af

Politiek
Sinds de eigen bijdrage 1 november 2021 werd ingevoerd, wordt er volgens Rijswijks-Belang meer grofvuil illegaal gedumpt. Foto ter illustratie.
Sinds de eigen bijdrage 1 november 2021 werd ingevoerd, wordt er volgens Rijswijks-Belang meer grofvuil illegaal gedumpt. Foto ter illustratie. (Foto: Pixabay)

De eigen bijdrage voor het laten ophalen van grofvuil in Rijswijk moet verdwijnen. Dat vindt Rijswijks-Belang. Met een amendement gaat deze partij tijdens het Begrotingsdebat 8 november voorstellen de bijdrage te laten vervallen.

Sinds 1 november 2021 zijn de inwoners van Rijswijk verplicht een eigen bijdrage te betalen voor het laten ophalen van grofvuil. De bijdrage bedraagt €12,50 voor maximaal 3 kubieke meter. Het gaat om grof huishoudelijk afval, witgoed (zoals koelkasten en wasmachines) en bruingoed (geluids- en beeldelektronica, zoals televisies en computers). Deze verplichte eigen bijdrage is opgenomen in artikel 5, lid 1.1 van de afvalstoffenverordening.

Sinds de eigen bijdrage is ingevoerd, wordt er volgens Rijswijks-Belang meer overlast ervaren van het bijplaatsen en dumpen van afval. Hierover zijn geen statistieken bekend bij de redactie.

Rijswijks-Belang wijst erop dat in 2022, naast de invoering van de eigen bijdrage, ook een forse verhoging van de afvalstoffenheffing heeft plaatsgevonden. In de begroting voor 2023-2026 wordt de afvalstoffenheffing volgens de partij “minimaal verlaagd en de woonlasten voor onze inwoners dalen slechts met 2,5%”.

Omdat het de gemeente financieel voor de wind gaat, vindt Rijswijks-Belang “de verhoging van afvalstoffenheffing in 2022 en de invoering van de eigen bijdrage onevenredig en onnodig hoog”. Het begrotingsoverschot voor 2023 en verder bedraagt 6,7 miljoen, betoogt de partij. In dat bedrag wordt volgens hen voldoende dekking gevonden voor het terugdraaien van de invoering van de eigen bijdrage grofvuil met ingang van 1 januari 2023. 

Hoe de andere partijen in de gemeenteraad en het college hierover denken, moet 8 november tijdens het Begrotingsdebat blijken.