Hoe krijg je Rijswijkers bij raadsvergaderingen in Huis van de Stad?

Politiek
Belangstellenden tijdens de eerste open dag van het vernieuwde Huis van de stad Rijswijk, 11 juni 2022.
Belangstellenden tijdens de eerste open dag van het vernieuwde Huis van de stad Rijswijk, 11 juni 2022. (Foto: Archief/RH)

In september 2023 verhuist de gemeente naar het vernieuwde Huis van de stad Rijswijk. “In de nieuwe raadzaal van het Huis van de Stad zijn mooie plaatsen voor het publiek gepland. Het is jammer dat er relatief weinig belangstelling is voor de bijeenkomsten van de gemeenteraad,” vertellen de raadsleden Simon Geleijnse (CDA Rijswijk) en Rens Veerman (D66 Rijswijk). Zij willen dat graag veranderen.

Door Robert Heijdemann

Op dinsdag 8 november komen zij in de raadsvergadering met een voorstel om de burgers actief te gaan betrekken. “Het is van belang om inwoners te betrekken bij het werk van de gemeenteraad. Dat willen we doen door inwoners uit te nodigen om te komen kijken en luisteren”, aldus het tweetal.

Kijkje achter de schermen

Elke bezoeker aan de Publieksbalies in het gemeentehuis krijgt in hun voorstel een uitnodiging voor de eerstvolgende raadsvergadering. Minimaal twee raadsleden ontvangen de gasten een half uur voor aanvang. Onder genot van koffie of thee krijgen zij uitleg over de werkwijze van de gemeenteraad, het spreekrecht en andere vormen van participatie. Hierbij krijgen de bezoekers een kijkje achter de schermen waardoor veel duidelijk wordt.


Vanaf september 2023 zullen de raadsvergaderingen van de gemeente Rijswijk plaatsvinden in het Huis van de stad. - RH

Workshop

Het is de bedoeling dat elke keer andere raadsleden de burgers ontvangen. De raadsleden kunnen zich hierop voorbereiden met een korte workshop. Vanaf de tweede raadsvergadering in het Huis van de Stad worden inwoners ontvangen door raadsleden. Na 12 maanden wordt bekeken of deze aanpak succes heeft.

Dinsdag 8 november wordt dit voorstel van CDA en D66 besproken in het Begrotingsdebat.