Hierdoor vraagt gemeente Rijswijk niet meer om interieurfoto’s

Politiek
Elze Woudstra van D66 Rijswijk: "Alleen een inbreuk op de privacy als het echt niet anders kan."
Elze Woudstra van D66 Rijswijk: "Alleen een inbreuk op de privacy als het echt niet anders kan." (Foto: Jeroen Mooiman)

Vandaag werd bekend dat de gemeente Rijswijk stopt met meedoen aan een landelijke pilot waarin ze vraagt naar foto’s van de binnenkant van Rijswijkse koopwoningen. D66 Rijswijk en VVD Rijswijk hadden een groot aandeel in deze beslissing.

In Rijswijk kregen ongeveer 200 huiseigenaren een brief van de gemeente voor het bepalen van de waarde van hun huis. De eigenaren moesten foto’s van hun woonkamer, badkamer en keuken toesturen. “Inwoners schrokken van de brief. En dachten dat het niet klopte. We hebben het nagevraagd bij wethouder van Damme, het verzoek bleek toch echt”, geeft fractievoorzitter D66 Elze Woudstra aan. De nieuwe werkwijze van de gemeente was onderdeel van een landelijke pilot bedoeld om de WOZ-waarde van woningen nauwkeuriger te kunnen vaststellen. “Het was goed dat we werden benaderd door inwoners en dit na konden gaan.”

De verplichting om foto’s te maken, de onduidelijkheid over het proces en de wijze waarop inwoners werden benaderd met dringende teksten in de brief gingen voor D66 Rijswijk en VVD Rijswijk veel te ver. “Keuzevrijheid is belangrijk, iemand moet zelf kunnen bepalen of die binnenfoto’s gebruikt voor een goede waardebepaling”, laat fractievoorzitter VVD Coen Sleddering weten. “De gemeente moet netjes en zorgvuldig handelen naar inwoners, met alleen een inbreuk op de privacy als het echt niet anders kan”, geeft Elze Woudstra aan. 

Pilot stopgezet

“We zijn tevreden dat de wethouder het hiermee eens is en de pilot in Rijswijk nu stopzet. Ook de inwoners die al foto’s hadden opgestuurd worden geïnformeerd. Het is ook mooi dat de nieuwe inzichten over communicatie met inwoners door de wethouder worden meegenomen”.