Minister Hugo de Jonge koos Rijswijk voor presentatie Woonzorgprogramma

Politiek
Ministers Hugo de Jonge en Conny Helder worden in de ontmoetingsruimte van Nieuw-Benedictus ontvangen door Marion Wendel en Rob van den Broeke van Rijswijk Wonen.
Ministers Hugo de Jonge en Conny Helder worden in de ontmoetingsruimte van Nieuw-Benedictus ontvangen door Marion Wendel en Rob van den Broeke van Rijswijk Wonen. (Foto: Frans Limbertie)

Woensdag 23 november presenteerde minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening samen met minister Conny Helder van Langdurige Zorg en Sport hun Woonzorgprogramma voor ouderen aan de landelijke pers. Bijzonder was het feit dat hiervoor de locatie Nieuw-Benedictus in Rijswijk werd uitgekozen. 

Door Frans Limbertie

Na de presentatie in de ontmoetingsruimte gingen de ministers ook nog even een kijkje nemen in twee appartementen en spraken ze met bewoners. Het bezoek werd zeer gewaardeerd door bewoonster mevrouw Jet Lange. “Mijn buurman Jan zou ze eigenlijk ontvangen, maar hij was verhinderd. Geen probleem, dan doe ik dat toch. Dat is wel zo netjes. Het zijn natuurlijk wel ministers.”


Bewoonster mevrouw Lange laat de ministers De Jonge en Helder weten met veel plezier in Nieuw-Benedictus te wonen. - Frans Limbertie

Het zijn natuurlijk wel ministers

Directeur Rob van den Broeke is duidelijk verheugd over het bezoek van de ministers en laat weten dat ambtenaren van VROM een half jaar geleden al langs zijn geweest bij hem en zijn collega’s, en dat toen uitgebreid is gesproken met elkaar. “Ze vonden dit wooncomplex zeer interessant en vooral in de gezamenlijke ontmoetingsruimte waren ze bovenmatig geïnteresseerd. Daarnaast sloegen ze aan op het woord doorstroming. Daarmee bedoelen we dat we veel ouderen die elders in Rijswijk woonden, hebben kunnen voorzien van een nieuwe woning in dit mooie appartementencomplex. En dat is toch ons streven bij Rijswijk Wonen.”


Mevrouw De Lange stond ook de landelijke pers te woord. - Frans Limbertie

Iets na half vijf worden de twee ministers ontvangen in de ontmoetingsruimte door Marion Wendel, adviseur Strategie van Rijswijk Wonen. De Jonge oogt ontspannen, neemt direct de leiding en vraagt alle aanwezigen aan te schuiven aan de grote tafel, waar hij samen met collega minister Helder het plan nader zal gaan toelichten. In het Woonzorgprogramma staat dat het kabinet ouderen wil voorzien in passende woonruimte. 


Ook meneer en mevrouw Van Brummelen zijn tevreden bewoners van Nieuw-Benedictus. “Je hebt hier alles in de buurt. Ideaal.’ - Frans Limbertie

Een derde van de 900.000 te bouwen huizen zal naar ouderen gaan

Dat kan volgens De Jonge door woningbouw te versnellen, ouderen beter te informeren, hen te ontzorgen en vooral hun leefomgeving te verbeteren. Het kabinet wil dan ook dat een derde van de 900.000 huizen die tot en met 2030 gebouwd zullen worden, naar ouderen toe gaat. Een ambitieus plan erkent de minister. “Maar”, zegt hij: “met het veranderen van de gemiddelde leeftijd van de bevolking verandert juist ook de behoefte aan woonruimte. Door gezamenlijk een leefomgeving te creëren die bewegen en ontmoeten stimuleert zorgen we er met z’n allen voor dat ouderen langer fit en zelfstandig kunnen blijven wonen.”