Ingezonden brief: “Huri, maak het veilig achter de Rijswijkse voordeur”

Politiek
In Rijswijk vindt meer huiselijk geweld plaats dan gemiddeld in Nederland.
In Rijswijk vindt meer huiselijk geweld plaats dan gemiddeld in Nederland. (Foto: MR)

“10 december komt de aangrijpende 2Doc-documentaire over femicide in Nederland op TV. We staan op een verdrietige derde plek in Europa - boven macho culturen Italië en Spanje - met meer dan 40 vrouwen per jaar die vermoord worden door hun (ex-)partner. Partnergeweld en kindermishandeling hebben met elkaar te maken.

Rijswijk telt dubbel zoveel meldingen van partnergeweld en een wel vier keer zo hoog aantal meldingen van kindermishandeling als gemiddeld in Nederland. Toen de PvdA er vorig jaar vragen over stelde gaf de gemeente aan niet te weten waar het door kwam. Sinds vorig jaar is het aantal meldingen van kindermishandeling weer eens gestegen met meer dan 30%.

Ter vergelijking: het aantal woninginbraken in Rijswijk is de helft van het aantal meldingen van partnergeweld, en een kwart van het aantal meldingen kindermishandeling. Je hebt meer kans om met ‘huiselijk’ geweld in aanraking te komen dan ieder ander soort geweld. Het is ontwrichtend, kinderen hebben er de rest van hun leven last van en de cirkel van geweld zet zich helaas vaak voort naar volgende generaties. Er is zelfs een groot economisch effect: tien tot vijftien procent van de ziektemeldingen in het bedrijfsleven zijn te relateren aan huiselijk geweld.

Volgende week wordt onze nieuwe burgermeester geïnstalleerd, en veiligheid hoort bij een burgermeester. Dus, Huri Sahin, maak van een veilig thuis in Rijswijk een prioriteit: met beter inzicht, een gendersensitieve en gecoördineerde aanpak over de portefeuilles heen, en voldoende capaciteit bij de organisaties die zich hiervoor hard maken. Zo zijn goede resultaten te boeken. De Rijswijkse vrouwen en kinderen rekenen op u.”

- Merel van Rooy (31), Rijswijk