Code Oranje doet mee aan Provinciale Statenverkiezingen Zuid-Holland

Politiek
Laurens van Doorn (23) is de lijsttrekker voor Code Oranje Zuid-Holland.
Laurens van Doorn (23) is de lijsttrekker voor Code Oranje Zuid-Holland. (Foto: PR)

De Provinciale Statenverkiezingen komen eraan, op 15 maart 2023: we mogen stemmen op een partij die ons voor Zuid-Holland gaat vertegenwoordigen. Maar waar gaan die verkiezingen eigenlijk over? Wat wordt er besloten op provinciaal niveau? Om dat inzichtelijk te maken, publiceren we berichtgeving over het provinciaal bestuur. In dit bericht: Code Oranje doet mee aan de Provinciale Statenverkiezingen. Rotterdammer Laurens van Doorn is de lijsttrekker voor de partij in Zuid-Holland.

Provinciale Statenverkiezingen

Laurens van Doorn, Rotterdammer en 23 jaar is de lijsttrekker voor Code Oranje Zuid-Holland. Peter Schut, tot voor kort landelijk voorzitter van 50PLUS is de nummer twee op de lijst. Code Oranje doet mee in de provincies Noord- en Zuid-Holland. ‘Oud en jong samen’ is het motto voor Code Oranje Zuid-Holland; vandaar de uiteenlopende leeftijden van de nummers 1 en 2 op de lijst. Laurens van Doorn: “Een lijst die Zuid-Holland weerspiegelt. Jong en oud, verschillende achtergronden en culturen, spreiding over de provincie. Democratie zoals het bedoeld is, dus van onderop. Niet voor niets vinden we op onze lijst raadsleden terug van diverse lokale partijen. Zij weten als geen ander wat in onze provincie leeft.” 


Peter Schut was tot voor kort voorzitter van de landelijke partij 50PLUS. - PR

Negen personen

De gehele kieslijst van Code Oranje bestaat uit negen personen, onder wie uit onze regio Öner Çatalpinar uit Den Haag (nummer 3 op de lijst) en Josette Hogewoning uit Vlaardingen (nummer 9). Nummer twee, Peter Schut uit Nieuwerkerk aan den IJssel: “Het idee van oud en jong samen spreekt mij bijzonder aan. Ik was tot eind vorig jaar voorzitter van 50PLUS, dus mijn verbondenheid met de ouderen is groot. Juist door de combinatie met Laurens, 23 jaar jong, laat Code Oranje zien dat het een echte volkspartij is, gericht op meedere beleidsthema’s, waarbij wij dus niet in één bubbel blijft steken.”

Overtuiging

Code Oranje zegt van betekenis te willen zijn voor Zuid Holland, “waarbij de burger consequent centraal staat.” Zij vinden dat de burger nadrukkelijk betrokken moet worden bij kernthema’s zoals openbaar vervoer, energietransitie, boerenbeleid en huisvesting. Code Oranje onderscheidt zich naar eigen zeggen | door een open en transparante manier van politiek bedrijven, het gebruik maken van de kennis en kunde vanuit de samenleving en directe invloed van onze burgers.”

Vorige Statenverkiezingen

Bij de Statenverkiezingen van 2019 kreeg Code Oranje geen zetels in de provincies. Later kreeg de partij Statenleden in de provincies Noord-Holland, Groningen, Friesland en Overijssel doordat Statenleden daar overstapten van de partij 50PLUS en vooral Forum voor Democratie naar Code Oranje. In Zuid-Holland heeft de partij geen Statenleden.