Flexwooncentrum binnenkort open, tweede locatie voor statushouders in Rijswijk bekend

Politiek
Werkzaamheden op het voormalige azc-terrein in december 2022.
Werkzaamheden op het voormalige azc-terrein in december 2022. (Foto: Archief)

Het centrum voor flexibel wonen op het voormalige azc-terrein aan de Lange Kleiweg, gaat waarschijnlijk per 1 maart open. Statushouders die nu in het Best Western Hotel verblijven, verhuizen er dan naartoe. Dat maakte wethouder Gijs van Malsen (PvdA, o.a. Volkshuisvesting) dinsdagavond 7 februari tijdens Forum Stad bekend na vragen van Maaike Harmsen (ChristenUnie). Ook sprak hij openlijk over de locatie in Rijswijk waar de bewoners van het flexwooncentrum in de tweede fase, vanaf 2024 zullen komen te wonen.

Azc Oekraïne Wonen

Maaike Harmsen uitte haar zorgen over het aantal verhuizingen dat statushoudersgezinnen moeten doormaken. “Van een hotel naar het oude azc-terrein, dan naar het flexwooncentrum, en uiteindelijk naar een vaste stek,” somde ze tijdens de vergadering op. “Is het ook mogelijk dat ze in één keer door kunnen naar het duurzame centrum?” Met dit laatste doelde Harmsen op de locatie die na het flexwooncentrum aan de Lange Kleiweg in gebruik wordt genomen. Vanaf 2025 claimt Rijkswaterstaat namelijk het voormalige azc-terrein. Dan moet het flexwooncentrum sluiten en verhuizen de bewoners naar een andere locatie, voor minimaal 10 jaar. Dit wordt ‘de tweede fase’ genoemd.

Vanaf 1 maart

Op haar vragen antwoordde wethouder Gijs van Malsen: “De bewoners die nu in het Best Western Hotel verblijven, zullen naar verwachting voor het grootste deel allemaal naar het voormalige azc-terrein verhuizen. Daarna verhuizen ze naar een woning uit de reguliere voorraad, óf verhuizen ze mee naar de tweede fase.” Direct vanuit het hotel naar de tweede, duurzame locatie doorverhuizen is niet mogelijk, volgens de wethouder: “We verwachten namelijk dat het centrum op 1 maart, of rond begin maart open zal gaan. Alles is nu in kannen en kruiken om dat te doen. Dan verhuizen we ook de bewoners die nu in het hotel zitten naar die locatie toe.”

Gezinshereniging

Over de verhuizing van de statushouders naar dat terrein, zei Van Malsen verder: “We geven ze dan de tijd om een beetje hun weg te vinden daar, om tot rust te komen, hun hoofden hopelijk ook iets meer leeg te maken, en dan zullen we zo medio maart waarschijnlijk een officiële opening van het centrum plannen.” Voor sommige statushouders die nu nog alleen in Rijswijk verblijven, vindt er tegen die tijd gezinshereniging plaats op het terrein. 

Uitzonderingen

Niet alle statushoudersgezinnen zullen naar het flexwooncentrum verhuizen. Zo is er ‘een heel groot gezin waar we nu een huis voor aan het verbouwen zijn, om dat geschikt te maken voor dat gezin’, vertelde Van Malsen. En er zijn “een aantal heel specifieke gevallen waarvan het COA (Centraal orgaan Opvang Asielzoekers, red.) heeft gezegd dat we ze niet zo op deze locatie kunnen inhuizen, omdat ze een bepaalde behoefte hebben of een bepaalde levensstijl.”

Tweede locatie in Plaspoelpolder

Danny van Dam (Wij. Rijswijk) vroeg naar duidelijkheid over de tweede locatie die het college op het oog heeft, ná de locatie op het voormalige azc-terrein aan de Lange Kleiweg. De wethouder maakte hierop bekend dat een groot kantoorpand aan de Verrijn Stuartlaan, waar de Borderwijkstraat omheen loopt, waarschijnlijk die tweede locatie wordt. Dit ligt aan de rand van de Plaspoelpolder. 


Een kantoorpand aan de Verrijn Stuartlaan/Borderwijkstraat, aan de rand van de Plaspoelpolder, wordt omgebouwd tot 400 flexwoningen voor spoedzoekers en statushouders vanaf 2024. - Google Maps

Hier komen zo’n 400 flexwoningen om 600 mensen te kunnen huisvesten vanaf 2024, voor minimaal 10 jaar. De subsidie die de Rijksoverheid aan Rijswijk heeft toegekend voor het centrum voor flexibel wonen, van 4,8 miljoen euro, is zowel bedoeld voor het ombouwen van de units op het voormalig azc-terrein aan de Lange KLeiweg, als voor het verbouwen van het pand aan de Borderwijkstraat/Verrijn Stuartlaan. Een voorwaarde van deze subsidie is wel dat minimaal 30% van de appartementen verhuurd moeten worden aan ‘aandachtsgroepen’, zoals Oekraïense vluchtelingen en statushouders.