Weterings vermoedt fouten bij telling stembureau: ‘Kom 162 voorkeursstemmen tekort’

Politiek
Marc Weterings (links) denkt dat van drie stembussen de stemmen verkeerd zijn geteld: geheel afwijkend van de rest van de stembussen zijn hier tientallen voorkeursstemmen aan zijn partijgenoot Robert Tieman (6e van rechts) toegekend.
Marc Weterings (links) denkt dat van drie stembussen de stemmen verkeerd zijn geteld: geheel afwijkend van de rest van de stembussen zijn hier tientallen voorkeursstemmen aan zijn partijgenoot Robert Tieman (6e van rechts) toegekend. (Foto: BBBDelfland)

Dat Marc Weterings’ partij BBBDelfland ook in Rijswijk glansrijk de Waterschapsverkiezingen won, was al duidelijk. Ook viel op dat bijna 1250 kiezers de voorkeur gaven aan zijn plek 3 op de lijst van de BBB. Maar mogelijk hebben nog meer kiezers op hem gestemd en is hun keuze foutief afgelezen op de stembureaus. Dat is waar Weterings voor vreest: “Ik kom mogelijk 162 voorkeursstemmen tekort.”

Waterschapsverkiezingen

Marc Weterings, die in de gemeenteraad deelneemt met zijn partij Rijswijks-Belang - een partij die bij de gemeenteraadsverkiezingen 2022 het meest in zetels groeide -, vermoedt dat er fouten zijn gemaakt met het tellen van de stembiljetten uit drie stembussen. Het gaat volgens hem om de stembussen van stembureaus 8, 11 en 22.

Het lijkt erop, stelt Weterings, dat stemmen op hem (nummer 3) per ongeluk bij nummer 2 op de lijst zijn geplaatst door de tellers. De nummer 2 is zijn partijgenoot Robert Tieman, die in Rotterdam woont. Bij bijna alle stembureaus in Rijswijk krijgt Rijswijker Weterings beduidend meer voorkeursstemmen dan Tieman - laatstgenoemde krijgt er meestal 0, terwijl Weterings minimaal 11 tot maximaal 92 voorkeursstemmen krijgt. Op drie stembureaus na: die van het Amateurspalet, de Rijswijkse Schouwburg en gemeenschappelijke ruimte ‘t Hoekje. Hier krijgt hij 0 stemmen, terwijl Rotterdammer Tieman er dan opeens achtereenvolgens 60, 53 en 49 krijgt. 


Heeft een medewerker hier per ongeluk het getal 60 achter de naam van nummer 2 geplaatst, terwijl deze achter de naam van nummer 3 (Marc Weterings) had moeten staan? - PR

Vragen gesteld

Marc Weterings plaatst hier grote vraagtekens bij. “Het zou gaan om 162 voorkeursstemmen die niet aan mij zijn toegekend”, heeft hij berekend. Of er daadwerkelijk fouten zijn gemaakt, moet nog blijken. De fractievoorzitter van Rijswijks-Belang heeft er in elk geval vragen over gesteld aan de gemeente, die verantwoordelijk is voor het tellen van de stemmen.