Steun in Rijswijk voor Sinterklaasintocht zónder Zwarte Pieten

Politiek
Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. (Foto: Daniel Kroll)

Maaike Harmsen (ChristenUnie) gaat tijdens de raadsvergadering van 21 maart een motie indienen voor de terugkeer van een algemene Sinterklaasintocht in Rijswijk. In de intocht moeten pieten meelopen met een uiterlijk zoals in het Sinterklaasjournaal: geen Zwarte Pieten zoals in de Sinterklaasintocht die in november 2022 door burgers op poten werd gezet, dus.

Tijdens een Forumvergadering begin maart kondigde Harmsen al aan erover te denken te pleiten voor de terugkeer van een Sinterklaasintocht in Rijswijk waarbij de burgemeester een rol speelt in het ontvangen van de Goedheiligman. ChristenUnie heeft nu steun gevonden bij VVD Rijswijk, D66 Rijswijk, GroenLinks Rijswijk, Partij voor Gelijkheid en Rechtvaardigheid en PvdA Rijswijk voor deze motie. Deze partijen die vóór de terugkeer van de ‘officiële’ Sinterklaasintocht voor Rijswijk zijn, hebben samen 16 zetels. Er zijn 31 zetels in de gemeenteraad. Daarmee lijkt het erop dat er dus een meerderheid van de gemeenteraad het voorstel van ChristenUnie steunt.

Stevige kritiek

In voorgaande jaren was er veel discussie over het uiterlijk van de pieten en het kwam zelfs een keer tot ongeregeldheden door een confrontatie tussen mensen die anti-Zwarte Piet en pro-Zwarte Piet waren. In 2019 werd Sinterklaas voor het laatst ontvangen door een Rijswijkse burgemeester. Dat de pieten in Rijswijk toen geheel zwart waren, kon toen rekenen op stevige kritiek uit sommige hoeken. De Sinterklaasintocht die in november 2022 werd georganiseerd door Marc Weterings, als burgerinitiatief, kwam landelijk in het nieuws vanwege de aanwezigheid van ‘ouderwetse’ Zwarte Pieten, naast enkele roetveegpieten en creatief geschminkte. Van tevoren had de organisatie hun uiterlijk vaag gehouden. 

Plezierige sfeer

De partijen die zich hebben aangesloten bij de motie van ChristenUnie om over te gaan op Pieten zoals in het Sinterklaasjournaal, niet helemaal zwart dus, constateren dat het Sinterklaasjournaal van de NTR een leidende rol heeft in het uiterlijk van de pieten bij de meeste lokale sinterklaasintochten in Nederland. Zij vinden dat “voor alle inwoners en vooral de kinderen van Rijswijk weer een feestelijke Sinterklaasintocht gewenst is” en merken op dat “de Sinterklaasintochten met pieten in het uiterlijk van het Sinterklaasjournaal van NTR in andere steden in een plezierige sfeer zijn verlopen”. 

Ontvangst door burgemeester

Om die redenen willen de partijen dat er dit jaar weer een Sinterklaasintocht wordt georganiseerd in Rijswijk in samenwerking met de winkeliersverenigingen, inclusief een officiële ontvangst door de burgemeester, en de NTR Sinterklaasjournaalpieten-formule over te nemen bij de invulling hiervan. Op termijn willen de partijen dat de intocht weer een maatschappelijk initiatief wordt.

Dinsdag 21 maart zullen de genoemde partijen de motie indienen tijdens de gemeenteraadsvergadering.