Verkeerd geteld? Woensdag hertelling bij 3 Rijswijkse stembureaus

Politiek
Donderdag 16 maart werd er centraal geteld in sporthal De Schilp door ongeveer 90 personen.
Donderdag 16 maart werd er centraal geteld in sporthal De Schilp door ongeveer 90 personen. (Foto: Archief/DvE)

De uitgebrachte stemmen voor de waterschapsverkiezingen op drie Rijswijkse stembureaus worden op woensdag 22 maart opnieuw geteld. Dat maakt de gemeente Rijswijk vandaag bekend. Het centraal stembureau van waterschap Hoogreemraadschap van Delfland heeft de gemeente gevraagd om onderzoek te doen.

Donderdag 16 maart werden alle stemmen geteld op kandidaatsniveau: hierbij werd genoteerd op welke personen per kieslijst er stemmen waren uitgebracht. Bij de stemmen voor de waterschapsverkiezingen waren er bij drie stembureaus opvallende afwijkingen van de overige 27 Rijswijkse stembureaus: overal waren 11 tot ruim 90 voorkeursstemmen op Rijswijker Marc Weterings (nummer 3 voor BBBZuid-Holland) uitgebracht, behalve bij stembureaus Amateurspalet, Rijswijkse Schouwburg en Gemeenschappelijke ruimte ‘t Hoekje. Hier zou hij 0 stemmen hebben gekregen. In die drie stemlokalen waren er wél tientallen stemmen uitgebracht op zijn partijgenoot, nummer 2 op de lijst. Hierdoor vermoedde Weterings dat het mogelijk mis was gegaan bij het noteren van het aantal stemmen per kandidaat in een tabel. 

Hertelling

Naar aanleiding van deze voorlopige uitslag is er een melding bij het centraal stembureau van waterschap Hoogheemraadschap van Delfland ingediend. “Daarop heeft de gemeente Rijswijk besloten om de uitgebrachte stemmen voor de waterschapsverkiezingen op de drie betreffende stembureaus te hertellen.”

Drie stembureaus

Alleen de stemmen die op de bovengenoemde drie stembureaus zijn uitgebracht voor de waterschapsverkiezingen worden herteld. De stemmen worden op woensdag 22 maart om 8.00 opnieuw geteld in de raadzaal van Stadhuis Rijswijk. Het hertellen gebeurt tijdens een zitting onder leiding van het gemeentelijk stembureau in Rijswijk en is openbaar.