Van Nunen (PvdA) over unaniem aangenomen actieplan Armoedebestrijding

Politiek
Wil van Nunen: ‘’De gemeente gaat de betrokkenen zelf vragen wat nodig is".
Wil van Nunen: ‘’De gemeente gaat de betrokkenen zelf vragen wat nodig is". (Foto: Robert Heijdemann)

Er komen nieuwe maatregelen om armoede in Rijswijk tegen te gaan. Vorige week dinsdag werd hiervoor het raadsvoorstel Actieplan Armoedebestrijding met amendementen unaniem aangenomen door de gemeenteraad. Het doel: inwoners met geldzorgen helpen. Een vernieuwend onderdeel van het actieplan is een ‘klankbordgroep’ - een precieze naam moet nog worden bedacht, red. - voor mensen die ervaring hebben met financiële problemen. De groep is een geesteskind van wethouder Gijs van Malsen (o.a. Armoedebstrijding). Zijn partijgenoot, raadslid Wil van Nunen (PvdA Rijswijk), vertelt ons meer over alle initiatieven in het actieplan.

Door Robert Heijdemann

“Je afkomst mag niet je toekomst bepalen”, is de stellige overtuiging van PvdA-raadslid Wil van Nunen. “Daarvoor is meer nodig dan witgoedregelingen, de Ooievaarspas en kwijtschelding van gemeentelijke belastingen, hoe belangrijk die ook zijn. Dan gaat het over méér; over factoren zoals onderwijskansen en de thuissituatie.”

Opmaat

Met het Actieplan Armoedebestrijding is Van Nunen blij. Het is met alle stemmen vóór, aangenomen in de gemeenteraad. “Dat is een opmaat voor een integrale, brede aanpak van armoede die in het vierde kwartaal door wethouder Gijs van Malsen aan de gemeenteraad wordt voorgelegd”.

Bewoners betrekken

De gevolgen van de recordinflatie en de energiecrisis hebben ervoor gezorgd dat inwoners met een laag inkomen, en sinds kort ook met een middeninkomen, moeite hebben met rondkomen. Voor het actieplan is voor de periode van twee jaar een bedrag beschikbaar van € 700.000. Hiervan is voor 465.000 euro ingevuld hoe het wordt besteed; de rest blijft nog even ‘op de plank’ liggen. Wil van Nunen: “Een belangrijk onderdeel van het plan is het instellen van een groep van mensen die zelf elke dag met armoede te maken hebben. Want wie weten beter dan deze Rijswijkers wat er nodig is om hen uit die armoede te halen?” De deelnemers gaan niet alleen zelf een naam bedenken voor deze groep, maar ook een inventarisatie maken van wat er al aan hulp is. Daarnaast doen ze voorstellen aan de gemeente om projecten te starten en kunnen zij het proces daarna goed volgen.

Kansen vergroten

Waarover we het dan hebben in dit actieplan? Van Nunen: “In elk geval veel maatwerk. Neem bijvoorbeeld bij- en omscholing en talentontwikkeling van mensen zonder werk. Of kleine investeringen om een vak uit te leren oefenen waar veel vraag naar is. Met een beetje hulp de kans op een baan vergroten, of de overstap naar ander werk.” 

Als je dagelijks in een overlevingsstand staat, kun je niet nadenken over de toekomst

Het gaat er hierbij om mensen in armoede daadwerkelijk te helpen. “Als je dagelijks in een overlevingsstand staat, kun je niet nadenken over de toekomst van jezelf of je kinderen. Dat zijn niet alleen inwoners die op het bestaansminimum leven, maar ook sommige middeninkomens.” In dit actieplan is er daarnaast extra geld beschikbaar voor de Voedselbank en maatwerk via de Bijzondere Bijstand.

Totaal armoedebeleid

Het integrale armoedebeleid is erop gericht dat de gemeente mensen in armoede niet alleen financieel ondersteunt, maar ook helpt om bijvoorbeeld aan het werk te gaan, te leren bewust met geld om te gaan, te sporten, onderwijs te volgen en vrijwilligerswerk te doen. “Op deze manier helpen we mensen in armoede en willen hun het gevoel geven dat ze ertoe doen en dat ze de gemeente kunnen vertrouwen”, vult Wil aan. Het college werkt op dit moment aan de integrale armoedeaanpak en verwacht de gemeenteraad hier in het laatste kwartaal van 2023 over te informeren.