Reacties op weigering flexwoningen door statushouders: ‘Veel Nederlanders zouden woning graag hebben’

Politiek
Het Rad van (On)Fortuin vroeg op Lowlands 2022 aandacht voor de uitzichtloze positie van starters op de woningmarkt.
Het Rad van (On)Fortuin vroeg op Lowlands 2022 aandacht voor de uitzichtloze positie van starters op de woningmarkt. (Foto: Archief/Vereniging Eigen Huis/Bart Heemskerk)

Gisteren werd in de media bekendgemaakt dat tientallen statushouders geen genoegen nemen met de flexwoningen die voor hen opgeknapt zijn op het voormalige azc-terrein aan de Lange Kleiweg: zij willen een urgentieverklaring voor een reguliere sociale huurwoning. Op social media wordt er vooral negatief gereageerd op de weigering. Maaike Harmsen (ChristenUnie) pleit er echter voor om gezinnen met kinderen inderdaad direct een sociale huurwoning toe te wijzen. 

Tientallen statushouders die sinds november in het Best Western Hotel in Rijswijk verbleven, in afwachting van een woning, hebben een flexwoning aan de Lange Kleiweg geweigerd. Zij zijn niet tevreden met de flexwoningen. De gemeente wil dat deze groep mensen, die bestaat uit voormalige vluchtelingen uit landen als Syrië, rond 1 april uit het hotel vertrekt. Donderdag 30 maart is er een kort geding door de gemeente gestart om de statushouders daartoe te bewegen. Vandaag doet de rechter uitspraak.

‘Penthouse?’

Op social media wordt er massaal met verontwaardiging gereageerd op de weigering van de flexwoningen. Zo nam platform GeenStijl het nieuws over onder de kop ‘Statushouders Rijswijk pruimen woning niet’. “Ja, ***, wat denk je dan? Dat je een penthouse in de Pontsteiger krijgt?”, staat er in een opiniestuk. Hieronder reageren veel gebruikers soortgelijk. Zij vinden het ondankbaar dat de statushouders de flexwoningen niet willen. “Nederlanders in woningnood zouden er nog de hoofdprijs voor betalen,” schrijft iemand. Een ander: “Zou er morgen intrekken, geen gein!”

‘Moet niet gekker worden’

Op Facebook onder sommige Rijswijkers en op het platform FOK! heerst deze verontwaardiging ook - “Eisen stellen aan wat je zo in je schoot geworpen krijgt. Het moet niet gekker worden”, is een reactie, maar sommige gebruikers vragen zich af of er soms echt iets aan de hand is met de flexwoningen. Een van hen wijst erop dat de woningen aan de Lange Kleiweg per 2025 weer zullen verdwijnen. De statushouders zullen dan weer moeten verhuizen naar een andere locatie.

‘Onnodig gesleep’

Dit laatste is waar Maaike Harmsen (ChristenUnie) zich ook zorgen om maakt. Zij geeft aan dat de gezinnen met kinderen onder de statushouders moeite hebben met het feit dat zij “meerdere malen moeten verhuizen voordat zij een permanente woning verkrijgen in Rijswijk” en noemt het “een onnodig gesleep met volwassenen en kinderen.” Dit had “geheel en al voorkomen kunnen worden door ons azc open te houden.” Harmsen pleit ervoor dat er “tenminste voor de gezinnen met kinderen een andere regeling getroffen wordt” en gaat hier tijdens de eerstvolgende vergadering met de wethouder weer aandacht voor vragen.

Woningnood

Veel mensen in Nederland hebben momenteel moeite om een (passende) woning te vinden. In 2021 zeiden bijna 900 duizend mensen dat ze wel wilden verhuizen, maar geen woning konden vinden. Dat waren er ruim twee keer zo veel als in 2015. Vooral jongeren die bij hun ouders wonen (13 procent) en alleenwonenden onder de veertig (12 procent) gaven aan wel te willen maar niet te kunnen verhuizen. Dat meldde het CBS vier maanden geleden op basis van een nieuwe analyse van het WoonOnderzoek Nederland (WoON). 

Verder bleek uit duizenden aanmeldingen voor huurwoningen voor middeninkomens in RijswijkBuiten, dat veel gezinnen met jonge kinderen momenteel in een te kleine (portiek)woning verblijven en niet aan een passende woning kunnen komen, onder meer omdat de huizenprijzen de afgelopen jaren enorm zijn gestegen. Zo ging de gemiddelde huizenprijs in Rijswijk omhoog van € 355.881 in 2021 naar € 403.783 in 2022.