‘Wat als statushouders ook in Westland flexwoningen weigeren?’

Politiek
Gemeente Westland wil Het Fletcher Carlton Hotel in Naaldwijk gebruiken als startlocatie van de zogenoemde 'Westlandse Flexroute'.
Gemeente Westland wil Het Fletcher Carlton Hotel in Naaldwijk gebruiken als startlocatie van de zogenoemde 'Westlandse Flexroute'. (Foto: Google Maps)

De tientallen statushouders die de flexwoningen aan de Lange Kleiweg weigerden, houden de gemoederen ook in buurgemeente het Westland bezig. Hier willen ze eveneens flexwoningen gaan realiseren en te werk gaan volgens een zogenoemde ‘Westlandse Flexroute’. De Westlandse fractie LPF is hier ‘géén voorstander van’ en stelt naar aanleiding van de ‘perikelen in buurgemeente Rijswijk’ schriftelijke vragen.

In het Westland wordt het de ‘Westlandse Flexroute’ genoemd: spoedzoekers, zoals jongeren en starters, en statushouders kunnen eerst terecht in een hotel, dan in een flexwoning, en uiteindelijk in een permanente woning. Hiervoor worden tot 2026 1.500 woningen versneld gebouwd. De Westlandse fractie LPP denkt dat deze flexroute slecht is “voor de (échte) Westlandse woningzoekenden” en “groen licht geeft aan nog méér statushouders in het Westland” en “ze voorrang geeft op de Westlandse (huur)huizen”. 

Naar aanleiding van het kort geding dat gisteren en vandaag plaatsvond tussen de gemeente Rijswijk en tientallen statushouders die niet vanuit het Best Western Hotel een flexwoning willen betrekken, stelt de Westlandse fractie nu vragen. 

‘Soortgelijke flexroute’

In een begeleidend schrijven bij deze vragen, stelt zij: “Ook onze buurgemeente Rijswijk heeft een soortgelijke flexroute. Zij huren een hotel voor statushouders, die daarna moeten doorstromen naar flexwoningen én daarna ook nog eens moeten doorstromen naar onze de reguliere huizen. Echter in Rijswijk zijn er nu al statushouders die weigeren vanuit het hotel naar de flexwoningen te gaan en eisen dat ze gelijk een woning krijgen. Ze hebben hiervoor inmiddels al een advocaat in de arm genomen en willen door een urgentieverklaring alsnog een woning afdwingen.” Inmiddels is bekend dat de statushouders het kort geding hebben verloren, en het hotel in Rijswijk uiterlijk 7 april moeten hebben verlaten.

Schriftelijke vragen

LPF Westland vraagt het Westlands college daarom onder meer hoe zij denkt te voorkomen dat ook in het Westland statushouders weigeren door te stromen naar de flexwoningen, en of ze die kunnen weigeren. Ook wil de fractie dat de statushouders geen voorrang krijgen op de reguliere woningmarkt, maar altijd eerst vanuit het hotel naar flexwoningen gaan. Tot slot wil ze weten wat er gebeurt als de statushouders na zes maanden verblijf in een hotel geen andere woonplek kunnen vinden, of de plek niet willen.