PVV ook populairst in Rijswijk, D66 gehalveerd

Politiek
Op de stem locatie in Stervoorde werden de stemmen tot in de late uurtjes doorgeteld.
Op de stem locatie in Stervoorde werden de stemmen tot in de late uurtjes doorgeteld. (Foto: Tino van Dam)

De PVV blijkt na de Tweede Kamerverkiezingen van gisteren het meest populair in Rijswijk. De partij van Geert Wilder kreeg 26,2 procent van de stemmen en werd hiermee de grootste partij in deze stad.

Met 16,7 procent van de stemmen staat GroenLinks-PvdA op de tweede plek in Rijswijk, gevolgd door 16,6 procent van de kiesgerechtigden die een stem uitbrachten op de VVD. Deze partij staat daarmee op een derde plek. NSC van Pieter Omzigt deed het in Rijswijk minder dan het landelijk gemiddelde en scoorde 10,6 procent van de stemmen. De top 5 van meest gekozen partijen in Rijswijk wordt afgesloten door D66 met 7,9 procent van de stemmen. Daarmee is de partij meer dan gehalveerd vergeleken met de vorige uitslag van de Tweede Kamer verkiezingen in 2021.

Opkomstpercentage omlaag

Het enthousiasme van burgemeester Huri Sahin heeft de inwoners van Rijswijk niet over de streep weten te trekken om massaal te gaan stemmen. De opkomst in Rijswijk lag gisteren lager dan bij de verkiezingen van 2021. Van alle kiezers hier heeft 74,1 procent zijn of haar stem uitgebracht, twee jaar geleden was dat nog 77,4 procent.