Wielerbaan De Spartaan geopend, veel landelijke belangstelling voor Jeugdmeerdaagse

Sport
Een jeugdrenner doet mee aan de Jeugdmeerdaagse.
Een jeugdrenner doet mee aan de Jeugdmeerdaagse. (Foto: TvD)

Op vrijdag 1 juli is de wielerbaan geopend van Wielervereniging De Spartaan. Wethouder Larissa Bentvelzen (BVR, Sport), voorzitter Jaap Spoor en ereleden Koos Tacx en Carel Hamelink onthulden de naam van de baan: Henk Ammerlaan-parcours.

Door Tino van Dam

De onlangs geridderde Carel Hamelink mocht daarna zijn eigen col op het parcours onthullen. De enige officiële Rijswijkse col heeft een lengte van 40 meter en heeft een stijgingspercentage van 3,9%. Je maakt tijdens deze beklimming 155 hoogtecentimeters.

Sportpark Elsenburg

De volledig verlichte wielerbaan is een onderdeel van het nieuw aangelegde sportpark Elsenburg. Naast de wielerbaan is er een mountainbikeparcours en vier hockeyvelden. Later wordt er nog een fietscrossbaan gerealiseerd. Sportpark Elsenburg is bereikbaar via de Lange Kleiweg.

Jeugdmeerdaagse

Na de opening werd hier de Jeugdmeerdaagse verreden. Jeugdrenners uit heel het land streden drie dagen lang op verschillende disciplines. De meerdaagse is een uniek evenement in Nederland. Door Covid-19 is het organiseren van een meerdaags evenement door clubs een hele tijd niet van de grond gekomen. De landelijke belangstelling van jeugdrijders was nu dan ook groot.

Carel Hamelink onthult zijn eigen col op het parcours.