De Oekraïense Yuri traint bij Sportcentrum Nicolaas in Rijswijk

Sport
Aliaksei Bulat (l) en Yuri Chumak (m) trainen graag in de sportschool van Vincent Stikkelorum (r).
Aliaksei Bulat (l) en Yuri Chumak (m) trainen graag in de sportschool van Vincent Stikkelorum (r). (Foto: Frans Limbertie)

Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak en er een vluchtelingenstroom ontstond, kwam de Nederlandse Boksbond met een oproep aan boksscholen in Nederland: laat vluchtelingen uit Oekraïne kosteloos deelnemen aan de lessen. Vincent Stikkelorum van Sportcentrum Nicolaas Rijswijk gaf hier direct gehoor aan. Sinds kort traint bij hem Yuri Chumak, een talentvolle Oekraïense bokser uit Lviv met behoorlijk wat potentie.

Oekraïne

Door Frans Limbertie

Boksschool Nicolaas bestaat al sinds 1938 en kende veel locaties in Rijswijk. Sinds 2009 is de school gevestigd aan de Labouchérelaan. Huidige eigenaar Vincent Stikkolorum, die hier zelf al traint vanaf zijn veertiende, is blij met het initiatief van Haaglanden Beweegt en kreeg het verzoek van de gemeente om Oekraïense vluchtelingen te laten meetrainen op zijn sportschool. 

“Doel is om ze te laten integreren”, vertelt hij. “Ze krijgen geen aparte lessen en trainen volledig mee met de groep.” 

Google Translate

Zowel mannen als jeugd hebben zich inmiddels bij zijn boksschool aangesloten. Wel gaat het communiceren nog wat stroef. “Maar met Google Translate komen we een heel eind”, laat Vincent weten, die ervan overtuigd is dat boksen een goede afleiding voor deze groep biedt. “Er is een open en goede sfeer tijdens de lessen en je merkt duidelijk dat Oekraïners van aanpakken weten. Ze trainen vrij serieus.” 

Boksen gebeurt in lesvorm. Voordeel daaraan is dat Vincent kan bepalen om regelmatig van tegenstander te wisselen. Zo meng je de Oekraïense leerlingen tussen de Nederlandse boksleerlingen. Hij verwijst naar Nelson Mandela, die in zijn autobiografie schreef: ‘Boksen is egalitair. Je bent met elkaar bezig, gelijk, je helpt elkaar.’

Boksen is egalitair. Je bent gelijk aan elkaar, je helpt elkaar

Yuri is al fanatiek bezig deze zaterdagochtend en spart met Vincent. De Oekraïner oogt superfit en dat is razendknap, vooral ook omdat hij ‘s morgens vroeg opstaat om in het Westland te gaan werken en zodoende zijn meeste trainingsuren in de avonden moet maken. We spreken hem even kort. Yuri spreekt nog niet voldoende Nederlands en Engels, dus springt Aliaksei Bulat bij als tolk. De Wit-Rus woont hier al vijftien jaar en laat weten dat de twee talen veel op elkaar lijken.


Overdag werkt Yuri in het Westland, ‘s avonds traint hij. Zijn ambitie: professioneel boksen. - 

Frans Limbertie

Yuri is ambitieus en heeft grote plannen om uiteindelijk te slagen als professioneel bokser. Als het kan in Nederland. In zijn land Oekraïne was hij al aardig op weg, totdat daar de oorlog uitbrak en hij met zijn moeder en vriendin moest vluchten.

In Oekraïne was hij al aardig op weg, tot de oorlog uitbrak

Nu wonen ze sinds twee maanden in een hotel in Rijswijk. Vader en broer zijn achtergebleven in Oekraïne. Hij maakt zich wel zorgen, maar weet dat ze op dit moment veilig zijn. 

Yuri bokst nu al een jaar als professioneel bokser en vocht onder meer drie profpartijen in Polen. Het is nog onduidelijk wat de toekomst brengt voor de Oekraïner en zijn familie. 

Voorlopig is de bokser blij met de kansen die hij krijgt en vindt hij het een hele eer om in deze sportschool te mogen trainen. “Ik voel me hier goed. Alle benodigde apparatuur voor mijn trainingen is hier aanwezig. De boksring in het midden is fantastisch en ik heb tot nu toe veel goede sparring partners kunnen vinden voor mijn intensieve en gevarieerde trainingen. Hier kan ik goed fit blijven en aan mijn ontwikkeling als bokser werken.”

Genoeg opties

Vincent is onder de indruk van Yuri’s talenten. “Yuri is fijne gozer om mee te trainen. Hij heeft een goed basisinzicht en traint lekker fanatiek. Ik zie genoeg opties voor hem en ik denk dat hij zijn weg in de bokswereld wel gaat vinden. Ik ben aan het kijken of ik hem ergens wedstrijden kan laten boksen. Dat zou heel mooi zijn. En dat gun ik hem wel.”