Te Werve wint eerste ‘kampioenschap van Rijswijk’

Sport
Beeld uit de finale tussen Te Werve en Vredenburch.
Beeld uit de finale tussen Te Werve en Vredenburch. (Foto: Ronald Mooiman)

Ondanks de degradatie van Te Werve van de Tweede naar de Derde Klasse herbergt de selectie van trainer Huib van Oostrom Soede nog altijd de meeste kwaliteit in het Rijswijkse. In de finale van het toernooi dat op sportpark Vredenburch werd gespeeld won Te Werve met 4-0 van parkgenoot Vredenburch. Voor de groenwitten scoorden Ne-Shawn Morris en Farid Overman ieder tweemaal.

Door Ronald Mooiman

Nadat donderdag de eerste twee duels waren gespeeld, kwamen alle Rijswijkse clubs nogmaals op zaterdag binnen de lijnen. Onder tropische omstandigheden zorgde de organisatie van Vredenburch voor een mooie sfeer en de elftallen voor een goed niveau binnen de lijnen. Er vloeide veel vocht (water binnen de lijnen en bier bij het Rijswijkse publiek) en twee muziekboxen zorgden voor de Nederlandstalige muzikale noot. 

‘Degradatie was terecht’

Het vorig seizoen naar de Derde Klasse gedegradeerde Te Werve toonde aan dat met nodige routine en technische vaardigheid aan voor de prijzen te gaan in de competitie. “De degradatie was terecht”, vertelt trainer Huib van Oostrom Soede die enkele seizoenen geleden met de Rijswijkers nog in de Eerste Klasse speelde. “Maar leuk was anders. We hebben wel besloten om te proberen op ons ‘normale’ niveau, de Tweede Klasse, terug te komen.”

Besloten om op ons ‘normale’ niveau te willen terugkomen

 Enkele ervaren jongens zijn daarom ook gebleven. Met het aantrekken van enkele goede spelers staat er weer een sterke selectie. Mijn taak is om de jongens het hele seizoen scherp te houden. In de poule zitten veel Westlandse clubs. Het wordt hard werken, maar de sfeer is goed en we hebben er allemaal zin in.” 

Nieuwe trainer

De verliezend finalist kende ook een redelijke metamorfose. Nieuw op het Rijswijkse sportpark bij Vredenburch, de medefinalist van Te Werve, is trainer Remco Torken, onder meer oud-speler van FC Den Haag. Hij moet de club naar de Derde Klasse loodsen. Vredenburch speelde verzorgd voetbal, maar kwam zaterdag tekort tegen het surplus aan technisch vernuft van de opponent.

Kleine finale

De ‘kleine finale’ was een strijd tussen de elftallen van Semper Altius en RVC Celeritas voor spelers onder de 23 jaar. De Celeritanen liepen de eerste helft uit naar een 4-1 voorsprong. Na rust kwam er een veel sterker Semper Altius binnen de lijnen met een compleet nieuw elftal. De Hoekpolderbewoners drukten het gaspedaal wat harder in zagen bij de tegenstander steeds meer spelers uitvallen vanwege kramp. Semper won uiteindelijk met 6-4. 

Wedstrijd met twee gezichten

Technisch coordinator Jan Willem Jonker: “Zaterdag was een wedstrijd met twee gezichten. De eerste helft de spelers die minder hadden getraind en na rust degenen die al meerdere trainingen erop hadden zitten en dat merkte je wel. Onze selectie is versterkt met Brahim Saidi en Peter Aref van buitenaf en Jordi Linnenbank die tijdelijk gestopt was.”

Keuze niet meer zo beperkt als voorgaande jaren

“Daarnaast gaan we als selectie anders samenwerken als voorgaande jaren. Er is te lang gewerkt met twee aparte groepen. We hebben nu veel spelers voor 1 en 2, en een O23 team die helemaal van buitenaf gekomen zijn. De keuze is niet meer zo beperkt als voorgaande jaren. In de competitie wordt het spannend. Geen uitgelezen kampioens- of degradatiekandidaten.”

Herkansing

De vierde Rijswijkse club is RVC Celeritas, de club die vanwege een dispuut met de beheerder van het Sportpark Prinses Irene gebruik moet maken van een kantine en kleedgelegenheden in Sportcentrum De Schilp. Na het missen van de promotie naar de Derde Klasse volgt deze voetbaljaargang een herkansing. “Wij waren allesbehalve compleet”, vertelt trainer Dennis Young, momenteel op vakantie in Barcelona. “We hebben een vrij korte vakantie gehad door de nacompetitie. Vanaf dinsdag druppelt het allemaal weer binnen. Over twee weken de eerste graadmeter. Dan zijn we compleet en kunnen we naar prestaties kijken, nog even het verlies van de finale in de nacompetitie van ons afpraten - en voetballen.”

Beeld uit de wedstrijd tussen Semper Altius en het onder 23 jaar elftal van RVC Celeritas.