Inter Rijswijk en Lokomotief topsportparels in Rijswijk

Sport
Willy Steenbakker: “Genoeg ‘oudjes’ zijn gestopt, zoals Nicole (rechts op de foto) en Kirsten.
Willy Steenbakker: “Genoeg ‘oudjes’ zijn gestopt, zoals Nicole (rechts op de foto) en Kirsten. (Foto: Ronald Mooiman)

In de nieuwe sporthal De Altis wordt door volleybalvereniging Inter Rijswijk en de basketballers van Lokomotief op het hoogste amateurniveau goed gepresteerd. Beide clubs zijn met het eerste dames- en herenteam bezig met de voorbereiding voor het nieuwe seizoen.

Door Ronald Mooiman

De basketbalmannen van Lokomotief zijn al jarenlang de besten op het hoogste amateurniveau, de promotieklasse. Voor basketbal op het allerhoogste niveau, de eredivisie (BNXT), moet een behoorlijke zak geld meegenomen worden om een licentie te krijgen. Geld dat er niet is. “De stap naar de BNXT is op dit moment te groot”, vertelt de succescoach Pieter Mourik. “Er zijn geen plannen om op korte termijn naar de BNXT te gaan. Maar in de promotiedivisie proberen we ieder jaar weer iets professioneler te worden.” 

We proberen iedere jaar weer iets professioneler te worden

“De veelvoudig kampioen van de promotiedivisie lijkt ook dit seizoen weer de topfavoriet voor de titel. “We willen kampioen worden met mooi verzorgd basketbal met als fundament een ijzersterke verdediging. We zullen wel vijf nieuwe spelers in moeten passen, maar verwacht dat we in de tweede helft er weer staan en gaan meedoen voor de titel.” Meest opvallende nieuwelingen zijn Bart Bijnsdorp en Snorri Vignisson, beiden van The Hague Royals dat dit seizoen geen eredivisielicentie wist te bemachtigen en Jeroen Overdevest, broer van Lokomotief-speler Lennart.

Nieuwe coach

Ook de basketbalsters van Lokomotief komen uit in de promotiedivisie. De Rijswijksen kennen in Timo Vedder een nieuwe trainer/coach, zeker geen onbekende bij de Rijswijkers. “Ik ben al twintig jaar lid van Loko,” zegt Vedder, “ben begonnen bij Argus in Den Haag. Daarna heb ik drie jaar gespeeld bij Haaglanden Cobra’s. Bij Lokomotief ben ik al jaren actief als vrijwilliger. Afgelopen jaar ben ik als bestuurslid begonnen. Na een zoektocht voor de dames heb ik besloten zelf deze uitdaging maar aan te gaan.” 

Na een zoektocht besloten zelf de uitdaging maar aan te gaan

Verschillende routiniers zijn het afgelopen jaar gestopt. Aan Vedder nu om een nieuw team op te bouwen. “In de afgelopen periode hebben we een aantal keer getraind. Het is een leuke en enthousiaste groep die graag hard wilt trainen. Onze jeugd speelt met 16 en 18 op het hoogste niveau en ik hoop een brug te slaan tussen de jeugd en de huidige dames. Helaas zijn er afgelopen jaar een aantal sterkhouders gestopt. We zijn heel hard bezig geweest een mooi team bij elkaar te vormen. Ik hoop dat, als we met plezier en enthousiasme basketballen, we misschien kunnen gaan verrassen.”

Topklasse

De volleyballers van Inter Rijswijk spelen al enkele seizoenen in de Topklasse, het op één na hoogste niveau van Nederland. Aan het roer staat Wiilem Jan van Yperen. “De eerste gewonnen oefenpot zit erop. Geen enkele conclusie want beide teams lieten al hun beschikbare spelers binnen de lijnen komen. Er zijn twee spelers gestopt. Er is door eredivisiespelers veel aan onze jongens getrokken, maar ze zijn uiteindelijk gebleven. Sommigen trainen nu wel bij ons en bij die eredivisieclubs. Ze komen in de competitie voor ons uit.” Met enkele zeer getalenteerde spelers lijkt een hoge klassering voor de hand te liggen. “Sliedrecht is nu al de kampioen voor mij. Zij zijn veel te sterk voor de rest. Ik hoop mee te kunnen doen voor de tweede plaats, maar we willen ook wel gaan verrassen.”

Met zoveel nieuwe speelsters moeten wij bescheiden zijn

De volleybalsters van Inter Rijswijk komen uit in de eerste divisie. Trainer coach Willy Steenbakkers zag zijn selectie uitgedund worden. Hij zag maar liefst zeven speelsters stoppen of vertrekken, waaronder enkele sterkhouders. “Het wordt een zwaarder seizoen dan vorig jaar. De zwakkere teams zijn eruit. En de teams die erbij komen zijn wat mij betreft beter dan de teams die eruit zijn gegaan. De doelstelling is handhaven en bouwen aan een nieuw team. Met zoveel nieuwe speelsters moeten wij bescheiden zijn in onze doelstelling.”

Vorig seizoen werd Lokomotief weer kampioen. Kevin Houkes haalt felicitaties op bij de Rijswijkse fans.