Dapper Lokomotief strijdt eervol tegen ZZ Leiden

Direct na de eerste punten door Miles de Koning.
Direct na de eerste punten door Miles de Koning. (Foto: Screenshot YouTube)

ZZ Leiden zou boven de 100 punten moeten uitkomen, meenden de commentatoren aan het begin van de wedstrijd Lokomotief 2 tegen ZZ Leiden donderdagavond 1 december. Dat lukte de Leidse ploeg, die twee klassen hoger speelt dan de Rijswijkse, uiteindelijk ook. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. Lokomotief bleef zich tot het einde van de wedstrijd kranig verweren.

Na de onverwachte overwinning op promotiedivisieteam CobraNova vrijdag 25 november, speelde zich donderdagavond 1 december een soort David vs. Goliath-verhaal af in Sporthal de Altis - waarbij David de reus niet omver kreeg, maar wel goed standhield. Voor Lokomotief 2 was het al een eer om tegen ZZ Leiden - twee klassen hoger - te spelen. Het Rijswijkse team kent ook jeugdspelers onder 18. Ook voor de leek was het daarom bij aanvang van de wedstrijd al duidelijk dat ZZ Leiden het overwicht zou hebben.

Eerste punten

ZZ Leiden ging meteen van zelfverzekerd van start en had 4 punten behaald, toen Miles de Koning de eerste 2 punten voor Lokomotief scoorde. De tegenstander vergrootte het puntenverschil alweer gauw. Toen de tussenstand op 2-13 stond, kreeg Loko een strafworp en verkleinde zo het verschil met 2 punten. Daarbij bleef het. Het eerste deel van de wedstrijd werd afgesloten met 6-27.

In dit filmpje kun je de wedstrijd terugzien.

Na de rust kwam het verschil even op 8-36, tot Gijs Bartman het weer onder de 27 punten bracht. Het tweede kwart van de wedstrijd eindigde met 20-49.

In het derde kwart mislukte een dunk door Gijs Bartman, tot hij er wel in slaagde en de tussenstand op 31-60 kwam: een spectaculair moment. Aan het eind van deze ronde gingen de mannen de rust in met 37-75.

Weer Leiden - Rijswijk?

Uiteindelijk plaatste ZZ Leiden zich voor de kwartfinale van de Basketball Cup met 46-109. Er is een kans dat het team dan tegen een andere ploeg van Lokomotief speelt, MSE1, al drie jaar het beste herenteam van Nederland. Voor de plaatsing in de kwartfinales wordt na het weekend geloot.