Rijswijkse darter Jeffrey de Zwaan wint PDC Tourkaart terug

Sport
Jeffrey de Zwaan in 2019.
Jeffrey de Zwaan in 2019. (Foto: Sven Mandel)

Rijswijkse darter Jeffrey de Zwaan, die ooit 20ste stond van de wereld, heeft zijn PDC Tourkaart teruggewonnen op Q-School. In 2022 viel hij buiten de top 64. Via Q-School kwam hij deze maand terug.

Januari is jaarlijks de maand waarin darters via Q-school hun droom kunnen verwezenlijken om professional te worden. En voor darters die het voorgaande jaar buiten de top 64 van de Order of Merit vielen, zoals Jeffrey de Zwaan (bijnaam: The Black Cobra), die zijn mindere prestaties weet aan een schouderblessure. Op Q-School zijn 32 beschikbare PDC Tour Cards te bemachtigen. De Zwaan heeft nu één daarvan in handen. De PDC Qualifying School vond in 2023 plaats van 9 tot 11 januari en 12 tot 15 januari (finale fase). De Zwaan was, samen met zeven andere darters, direct geplaatst voor de finale fase. Hij won van zijn dartsvriend Maik Kuivenhoven.

Aan Sportnieuws.nl vertelt De Zwaan dat het stukken beter gaat met zijn schouder. “Uit een meting is gebleken dat de instabiliteit van mijn schouder is gedaald van 50 procent naar slechts 6 procent. Dat is geweldig nieuws. Ik voel me ook gewoon een stuk beter.” Hij heeft namelijk een zware tijd achter de rug, vooral mentaal. Nu hij weer presteert als vanouds, bedankt hij de mensen die hem enorm hebben gesteund. Daartoe behoort ook Raymond van Barneveld.