Belangrijk schaaktoernooi gewonnen door Anish Giri uit Rijswijk

Sport
Foto van een eerdere wedstrijd. Giri werd geboren in Rusland, maar kwam in 2008 in Rijswijk wonen. Sinds 2013 heeft hij de Nederlandse nationaliteit.
Foto van een eerdere wedstrijd. Giri werd geboren in Rusland, maar kwam in 2008 in Rijswijk wonen. Sinds 2013 heeft hij de Nederlandse nationaliteit. (Foto: Przemyslaw Jahr / Wikimedia Commons)

Anish Giri uit Rijswijk heeft op zondag 29 januari het Tata Steel Chess Tournament in Wijk aan Zee gewonnen. Zijn eerdere overwinning dit toernooi op wereldkampioen Magnus Carlsen, 17 januari, werd al als een historisch moment gezien. Het is de derde keer dat een Nederlandse schaker het Tata Steel-toernooi won, dat dit jaar zijn 85ste editie beleefde.

Op 17 januari won Anish Giri (28) van titelhouder Magnus Carlsen, een Noor die het toernooi al acht keer had gewonnen. Volgens het Rijswijkse Schaakgenootschap was dit daarom een gedenkwaardige dag. Het was overigens niet de eerste keer dat Giri Carlsen versloeg. Tijdens het Tata Steel-toernooi 2011 deed hij dat ook al. “Ik was zestien, een jochie nog, en ik had het geluk dat hij blunderde. Die zege had destijds veel impact, maar deze zege is mooier”, reageerde Giri na zijn tweede overwinning, 17 januari.

Eerdere deelnames

Giri deed al twaalf keer eerder mee in Wijk aan Zee en kwam al vijf keer dicht bij de titel: in 2014, 2015, 2018, 2019 en 2021 werd hij tweede. Hij werd nu eerste door in de laatste ronde de Roemeen Richard Rapport te verslaan met wit, en zo de leiding in de stand te nemen. Na de uitslag van de partij tussen Abdussattorov en Van Foreest was zijn finale overwinning een feit.
Slechts twee keer eerder won een Nederlandse schaker het Tata Steel-toernooi. In 1985 was dat Jan Timman, in 2021 Jorden van Foreest.

Ouderlijk huis in Rijswijk

Anish Giri heeft een Russische moeder en een Nepalese vader. Hij werd geboren in Rusland, maar verhuisde met zijn familie in 2002 naar Japan. In 2008 kwam het gezin in Nederland wonen; in Rijswijk, dichtbij de TU Delft waar Giri’s vader een baan had gevonden. Zelf woont Giri hier naar verluidt niet meer, maar zijn ouderlijk huis staat nog steeds in Rijswijk. Tijdens de coronalockdown in 2020 nam hij vanuit dit huis deel aan het Magnus Carlsen Invitational, een invitatietoernooi van de Noorse wereldkampioen waarin acht schaakgrootmeesters het online tegen elkaar opnamen.