Oostzaans Compaen verovert De Altis

Sport
Coach Mark Schoonen van Compaen bespreekt een snood plan met spellie Kevin de Jong.
Coach Mark Schoonen van Compaen bespreekt een snood plan met spellie Kevin de Jong. (Foto: Tjerk Laan Fotografie)

Zaterdag 11 maart vond het topdivisieduel plaats in de B-Divisie tussen Inter Rijswijk en Compaen. De Oostzaners wonnen met 1-3.

Door Marcel Vermeulen

De vluchtroute voor Compaen is van de Oost-Europese school: hard, hoog, simpel en foutloos. Het werkte tegen Inter Rijswijk, dat eerder in de Twiskepolder ook al ten onder ging. En geen mooiere sporthal om te veroveren dan De Altis.

Gedegen spel en enkele uitblinkers bij Compaen bepaalden de uitslag. Na de verloren eerste set was er in de tweede set bij een stand van 21-23 een rode kaart voor Noud Doornheim, waardoor de marge wel heel voordelig werd. Verder zag Inter Rijswijk bij 6-5 in de derde set mid Jon Sybren de Jong met een enkelblessure uitvallen. 

Weigering te capituleren

Na de setstanden 25-20, 22-25 en 21-25 leek Compaen bij 4-10, mede door toedoen van drie killblocks, op een winst met 1-3 af te stevenen. Diagonaal Max van Straten liet toen zien dat hij bij de Zaanse clubs veel geleerd heeft en Inter Rijswijk weigerde te capituleren.

Presentjes

Bij 23-22 vreesde Compaen voor het zoveelste setverlies met een geringe marge. Zeker ook omdat verschillende bepalende spelers op afbreken stonden. En toen was daar de opslag van Jason Hartman. De Purmerender, die met zijn verdedigende en serverende kwaliteiten opvalt als middenblokkeerder, sloeg twee keer toe vanaf de achterlijn. Zijn floaters kwamen over het net terug, waarna Jesse Koopman en David Bes deze presentjes verzilverden.