Topduel Semper Altius – RAS op laatste moment afgelast wegens “gat” in doelnet

Sport
De doelnetten worden gecontroleerd.
De doelnetten worden gecontroleerd. (Foto: Kees Franken)

Alom verbazing zaterdagmiddag zo rond een uur of drie op sportpark Hoekpolder. Inval-scheidsrechter Erol Olgun besluit dat de topper in klasse 5A tussen Semper Altius en koploper VV RAS in het zaterdagamateurvoetbal niet doorgaat. Niet vanwege de slechte gesteldheid van het kunstgrasveld, maar omdat de scheidsrechter bij de keuring voorafgaande aan het duel een gat in het doel heeft geconstateerd, waar de bal wel eens door zou kunnen gaan, en het moeilijk te constateren valt of er werkelijk gescoord is.

Door: Peter Petit

Overijverige leden van Semper proberen er nog alles aan te doen het gat dicht te maken, maar eerlijk gezegd begrijpen ze niet zo goed wat het probleem is, want zij zien niet wat Olgun kennelijk wel ziet, een gat in het net. Maar de inval-scheidsrechter voor dit duel is onverbiddelijk, er wordt vanmiddag niet gevoetbald, spelers en staf van beide partijen in opperste verbazing achterlatend. Het duel op een ander (gras)veld op het sportpark door laten gaan, is onbespreekbaar. Officiële competitiewedstrijden mogen alleen gespeeld worden op velden met een afrastering, en juist het enige veld met een afrastering is het afgekeurde veld.

Lichtinstallatie

Zelfs de leden op leeftijd van Semper, aanwezig om hun club aan te moedigen, hebben dit nog nooit meegemaakt. Olgun had al verbazing gewekt door te eisen dat de lichtinstallatie langs het veld aan moest, ook ongewoon, normaal is dit alleen maar bij avondwedstrijden het geval, en, bij de amateurs, zelden of niet bij middagwedstrijden. Boze tongen beweren dan ook dat de scheidsrechter, die het sportcomplex met zijn sporttrolley al vliegensvlug had verlaten en daardoor niet voor commentaar beschikbaar was, zich in de aanvangstijd van de wedstrijd had vergist. Bij binnenkomst zou de leidsman aan een ieder die het maar horen wilde, verteld hebben, dat hij na afloop van de wedstrijd nog op een bruiloft werd verwacht. Omdat de wedstrijd niet het meer gebruikelijke tijdstip van 14.30 uur had, maar een half uur later, 15.00 uur begon, zou de achterliggende gedachte van de afkeuring wel eens kunnen liggen in de angst van de scheidsrechter dat hij te laat op het bruiloft feest zou komen, zo werd er gefluisterd in de catacomben van de club. 


De scheidsrechter (midden met koffer) neemt de benen. - Kees Franken

Toch waren er ook nog toeschouwers die een positieve kant zagen van het niet doorgaan van de wedstrijd. “Als een scheidrechter voor de wedstrijd al zulke gekke fratsen uithaalt, vertrouw ik hem de leiding van een topwedstrijd ook niet toe. Wat zou dat dan geworden zijn als hij dit toch ‘stevige’ duel zou hebben gefloten? Hij zou ongetwijfeld de wedstrijd kapot hebben gefloten en met rode kaarten hebben gestrooid”, aldus een vaste supporter van de Rijswijkse club.


Het “afgekeurde” goal bij Semper. - Kees Franken

Het ligt in de lijn van de verwachting dat de KNVB zal besluiten deze wedstrijd op zaterdag 16 december, de laatste wedstrijddag voor de winterstop, opnieuw zal programmeren.