Mooi gebaar Rijswijkse voetballer Mo Sankoh: wedstrijdbal voor kindertjes in Sierra Leone

Sport
Mohammed Sankoh op bezoek in Oud Rijswijk in gezelschap van zijn oud-teamgenoot bij Vredenburch Hans van der Wel (links).
Mohammed Sankoh op bezoek in Oud Rijswijk in gezelschap van zijn oud-teamgenoot bij Vredenburch Hans van der Wel (links). (Foto: Vredenburch)

De bij de jeugd van Vredenburch opgeleide voetballer Mohamed (Mo) Sankoh maakte afgelopen zondag in de competitiewedstrijd van zijn club Heracles Almelo drie doelpunten tegen Almere City. Traditie is dat de maker van een hattrick na afloop in het bezit komt van de wedstrijdbal. De 20-jarige Sankoh had direct al een goede bestemming voor deze trofee: voetballertjes in zijn geboorteland Sierra Leone, waar hij mateloos populair is.  

Door: Peter Petit

Aan zijn trouwste fan, zijn in Rijswijk woonachtige moeder, vroeg Mo of zij de bal naar het Afrikaanse land wil sturen om daar kinderen mee blij te kunnen maken. Uiteraard hoefde mevrouw Sankoh geen seconde na te denken om aan het verzoek van haar in Almelo wonende zoon te voldoen.

Bevrijding

Sankoh had alweer een paar weken drooggestaan, de laatste keer dat hij voor het dit seizoen naar de Eredivisie gepromoveerde Heracles had gescoord was in de eerste competitiewedstrijd van dit seizoen tegen AZ, eind september. Met zijn trio doelpunten afgelopen zondag was de fysiek sterke en o zo snelle Rijswijker dan ook bijzonder in zijn sas. “Als je als spits een paar wedstrijden niet scoort, dan is dat niet goed voor je zelfvertrouwen. Gelukkig heb ik in John Lammers een trainer die altijd heeft geloofd dat het wel weer goed met mij zou komen, ik ben hem daar ook heel dankbaar voor. Deze doelpunten en onze overwinning voelen voor mij echt als een bevrijding” aldus Sankoh na afloop van het duel

Ervaring

Heracles huurt Sankoh voor één seizoen van de Duitse topploeg VfB Stuttgart. Na zijn, korte, periode bij de jeugd van Vredenburch aan het Julialaantje, werd hij door Sparta opgemerkt, waarna hij in Engeland voor jeugdteams van Stoke City uitkwam. Afgelopen seizoen droeg Sankoh de kleuren van Vitesse Arnhem, dit seizoen doet hij ervaring op in Almelo, waar hij van Heracles een woning ter beschikking heeft gekregen. Hij laat zijn gezicht nog regelmatig in Oud Rijswijk zien waar hij vaste klant is van de pizzeria aan de Tollensstraat, gerund door een goede vriend van hem. Sankoh kan tijdens de wedstrijden die hij speelt altijd rekenen op de aanwezigheid van Rijswijkse Vredenburch supporters die hij vooraf altijd keurig van toegangskaartjes voorziet.