Landstede Hammers knikkert Lokomotief met gemak uit basketbal bekertoernooi

Sport
Voor de Blauwvingers was deze wedstrijd niet meer dan een sportief wissewasje.
Voor de Blauwvingers was deze wedstrijd niet meer dan een sportief wissewasje. (Foto: Kees Franken)

Het sterkste amateur basketbalteam van Nederland, Lokomotief uit Rijswijk, was vrijdagavond niet opgewassen tegen Landstede Hammers, de nummer 3 bij de Nederlandse profteams. De Zwollenaren versloeg in een achtste finale wedstrijd van de NBB-beker de viervoudig kampioen uit de promotieklasse met 65-89, daarmee het bekersprookje van de Rijswijkse hoofdcoach Pieter Mourik uitblazend.

Door: Peter Petit

Voor de Blauwvingers was deze wedstrijd niet meer dan een sportief wissewasje. De ploeg was dan ook niet met hun sterkste formatie in de spelersbus naar Rijswijk gestapt. In de eerste van de vier periodes leek een sensatie nog in de lucht toen de thuisploeg de Zwollenaren op 3 punten benaderde (12-15), maar dichterbij dan dit verschil is Lokomotief niet gekomen. Uiteindelijk ging Zwolle met een 14-23 de eerste pauze in, om vervolgens na een 21-47 stand bij de rust, uit te komen bij een alleszeggende 65-89 bij de eindzoemer.

En mocht u denken dat opstootjes alleen bij het voetbal voorkomen, dan vergist u zicht. Meest spectaculaire moment in deze eenzijdige wedstrijd met opvallen veel gemiste worpen aan beide kanten van de basket, was een incident naar aanleiding van een vermeende elleboog van Lokomotief guard Jeroen Overdevest ten opzichte van de Zwolse veelscorer Terrence Bieshaar. Dit incident zorgde voor veel opschudding op de Zwolse bank, met als resultaat de nodige onsportieve en technische fouten. De Spaanse assistent-coach van Zwolle, Alvaro Sanchez, moest vroegtijdig de kleedkamer opzoeken na een onsportief akkefietje ten opzichte van zijn Rijswijkse evenknie Ronald van Ooijen.


Een opstootje tijdens de wedstrijd. - Kees Franken

Teleurstellend

En zo eindigde deze wedstrijd voor Lokomotief toch enigszins teleurstellend. Met een overwinning voorafgaand zal zelf de meest fervente Lokomotief supporter geen rekening hebben gehouden, daarvoor is het verschil tussen topamateurs en topprofessionals gewoonweg te groot. De spelers van Lokomotief trainen twee keer in de week, die van Zwolle elke dag. Maar dat de wedstrijd al halverwege beslist zou zijn, zullen toch ook weinigen verwacht hebben. Precies een jaar geleden kwamen beide teams elkaar, ook voor beker, in de kwartfinale tegen, en was het puntenverschil beduidend minder dan vrijdag. Zwolle won toen ‘slechts’ met 75-84 tegen een Lokomotief dat de huid meer dan duur verkocht en na afloop, in tegenstelling tot de wedstrijd van vrijdag, werd overladen met complimenten.


In de eerste van de vier periodes leek een sensatie nog in de lucht. - Kees Franken

De op de positie van guard spelende Lars Jansen was bij de Rijswijkers met 21 punten topscorer, center Bert Bijnsdorp kwam tot 17 punten.


Foto: Kees Franken