Rijswijkse wegatlete Anne Luijten op 10 maart aan de start van CPC Loop

Sport
Foto ter illustratie
Foto ter illustratie (Foto: Pixabay)

De in Rijswijk geboren topatlete Anne Luijten (29) verschijnt op zondag 10 maart aan de start van de 48ste NN CPC Loop Den Haag, zo laat de organisatie van het evenement weten. Luijten is regerend Nederlands kampioen op zowel de halve- als hele marathon. Vorig jaar vestigde ze bij de CPC Loop een persoonlijk record van 1.12.12. De vrouwenrace werd toen gewonnen door Nienke Brinkman in 1.07.44. Luyten heeft met een tijd van 2.26.36 al voldaan aan de marathonlimiet voor de Olympische Zomerspelen in Parijs van dit jaar.

Door: Peter Petit

Luijten krijgt in Den Haag vooral te maken met de concurrentie van Susan Chembai, de grote favoriete voor de zege bij de vrouwen. De 24-jarige Keniase atlete wil in de residentie haar optreden een extra glans geven met een parcoursrecord. De snelste tijd ooit door een atlete gelopen op deze afstand tijdens de CPC Loop staat alweer sinds 2000 op naam van de Nederlandse Lomah Kiplagat met 1.06.56.

Een andere in het oog springende naam in het deelnemersveld bij de vrouwen is die van de 34-jarige (Oost)-Duitse Katharina Steinruck, goed voor goud tijdens de EK atletiek in München in 2022 met het Duitse vrouwenmarathonteam. In hetzelfde jaar vestigde ze in Berlijn haar persoonlijk record op de halve marathon in 1.09.38.

Wilbert Lek, organisator van de CPC Loop spreekt van een interessant deelnemersveld bij de vrouwen en rekent op net zo’n boeiende race als vorig jaar toen Nienke Brinkman won in een sterk persoonlijk record. Bij de mannen zijn alle ogen gericht op de prestatie van Abdi Nageeye. De snelste wegatleet van ons land wil op 10 maart een aanval doen op zijn Nederlands record op de halve marathon. Dat record staat sinds 2019 op zijn naam met 1.00.24. Nageeye leverde die prestatie in het Japanse Marugame. In de jaren erna heeft de 34-jarige atleet zich nadrukkelijk ontwikkeld tot een internationale topper.