Basisscholieren bezoeken Rijswijkse boortoren in voormalig Shellgebouw

Techniek
Op weg naar de boortoren.
Op weg naar de boortoren. (Foto: RH)

Getooid met gele helmen bekijken kinderen van Rijswijkse scholen dinsdagmiddag 28 maart de boortoren in de Plaspoelpolder. Zij zijn in de Energy Cave, het voormalige Shell-gebouw, en maken hier de komende weken kennis met verschillende beroepen.

Energie

Door Robert Heijdemann

“Zo, wat gaaf”, zegt Ayla, die over drie maanden twaalf wordt. Zo’n echte boortoren heeft ze nog nooit gezien. Zelf weet ze al wel wat ze wil worden: advocaat. Tijdens de eerste les van de College Tour krijgen de kinderen een rondleiding door de Energy Cave, waar het allemaal draait om geothermie, oftewel aardwarmte.


Voordat ze op weg gaan naar de boortoren, krijgen de kinderen instructies. - RH

In boorgat vallen

Tijdens de rondleiding worden de leerlingen volledig ondergedompeld in de wereld van energietransitie en geothermie. Het is allemaal nieuw, en reuzespannend. “Kunnen we niet in de put vallen?”, vraagt een meisje, nadat ze net hoort dat die 400 meter diep is. Als ze hoort dat het boorgat daarvoor te klein is, is ze gerustgesteld. Een aantal van de leerlingen vraagt waarom ze een helm moeten dragen. Na het antwoord: “We willen niet dat er wat op jullie hoofd valt”, kijken ze toch met een schuin oog omhoog naar de boortoren.


Vol ontzag kijken de leerlingen naar de zeventig meter hoge boortoren. - RH

Voordelen aardwarmte

Aardwarmte is een duurzame energiebron. De warmte uit de aardwarmtebron, diep in de grond, is CO2-vrij. Het is daarom een goed alternatief voor fossiele brandstoffen, zoals gas en benzine. Met de Rijswijkse boortoren, een cadeau van Shell, wordt onderzoek gedaan naar de verschillende technieken. 


De kinderen krijgen uitleg. - RH

Twee buizen

In Nederland zit er vanaf 500 meter diepte aardwarmte, die gebruikt kan worden voor een warmtenet in woonwijken of de verwarming van kassen. Het aanleggen van een aardwarmte-installatie kost 15 tot 20 miljoen euro. De komende jaren wordt er veel verwacht van aardwarmte. Het systeem werkt met twee buizen: via de ene buis komt het warme water omhoog, en met de andere wordt het water waar de warmte uit is, weer in de grond teruggebracht.

Enthousiasme voor techniek

De kern van de aarde is enorm warm, dus aardwarmte is volop beschikbaar. Door excursies, gastcolleges en masterclasses voor het basis en voortgezet onderwijs, worden jongeren door de Energy Cave enthousiast gemaakt voor technische opleidingen.

Beroepskeuze

Aan het eind van de basisschool maken de kinderen een keuze voor een vervolgopleiding. Dan is het handig als je wat meer weet van de verschillende beroepen. “Ze krijgen elke week bezoek van een andere professional. Die vertelt over zijn werk en de kinderen kunnen vragen stellen”, legt Laura Bakker van Haaglanden Beweegt uit. Zij begeleidt deze College Tour.


Wethouder Mark Wit beantwoordt vragen van de leerlingen en vertelt wat hij vroeger wilde worden. - RH

Vandaag is wethouder Mark Wit (o.a. Energietransitie) op bezoek. De kinderen zijn vooral benieuwd naar wat hij als kind wilde worden. “Toen ik negen jaar was wilde ik architect worden. Daarom ben ik bouwkunde gaan studeren”, vertelde hij. Die kennis gebruikt hij als wethouder niet meer. “Had u dan niet voor wethouder kunnen studeren?”, is de logische vraag die hij krijgt. “Ja, daarvoor is geen opleiding”, gaf hij als antwoord. Als wethouder moet je van heel veel verschillende onderwerpen op de hoogte zijn. Hij geeft de kinderen nog een goede raad: “Veel leren en kennis opdoen. Dat is later altijd handig.”