Manifest Rijswijkse hotels en ondernemers: Rijswijk is mooi genoeg om langer dan 1 nacht te verblijven

Toerisme
Wethouder Werner van Damme krijgt het manifest symbolisch overhandigd door bestuurslid Stichting Hoteloverleg, Menno Noordenbos.
Wethouder Werner van Damme krijgt het manifest symbolisch overhandigd door bestuurslid Stichting Hoteloverleg, Menno Noordenbos. (Foto: Frans Limbertie)

Een mijlpaal voor de hotels, cultuur en het midden- en kleinbedrijf in Rijswijk. Nadat drie maanden geleden de intentieovereenkomst al was getekend, werd zaterdagochtend 1 oktober in het Poortje van Verlaan het manifest gepresenteerd dat voor intensieve samenwerking tussen deze sectoren zorgt. Bestuurslid Stichting Hoteloverleg Menno Noordenbos overhandigde het manifest symbolisch aan wethouder Werner van Damme. Hij hoopt dat door deze unieke samenwerking de parels van Rijswijk goed in beeld komen. “Er valt immer veel te genieten in Rijswijk”, zegt hij.

Door Frans Limbertie 

Ook de lokale pers mag er deze ochtend bij zijn. De gasten worden ontvangen met koffie, thee en petit fourtjes met daarop de treffende tekst ‘Rijswijk meer dan 1 nacht’. En dat smaakt naar meer. Voordat de officiële presentatie van het manifest wordt gepresenteerd, eerst nog aandacht voor zanger en snelschrijver Colin Hoeve. Al bijna een beroemdheid, want sinds kort is de muzikant elke week te zien bij de talkshow van Umberto Tan op RTL4. Hij heeft het manifest nauwkeurig bestudeerd en er een fraai liedje van gemaakt. “De kracht van Rijswijk is niet veel veranderd. Het rustpunt tussen het Haagse en toeristisch Delfts Blauw, maar ook zoveel eigen charme zit in deze plek verankerd. Het staat nu vol monumenten en die mooie Oude Kerk. Ja, in Rijswijk kun je elke dag genieten”, zingt hij. Het is dat de Rijswijkers Hans Paping en Hennie de Man er deze ochtend niet bij zijn, want zij hadden bij deze fraaie zinnen ongetwijfeld al lang op de tafel staan dansen.


Colin Hoeve, bekend van RTL4, speelde een fraai lied over de kracht van Rijswijk. - Frans Limbertie

Veel partijen

De lokale economie moet nog meer tot bloei komen. Vooral na de coronacrises is het belangrijk dat alles weer gaat draaien. Mede daardoor besloten een aantal hotels in Rijswijk dit afgelopen voorjaar een stichting in het leven te roepen met als doel meer samenwerking te zoeken met het MKB en cultuur. Met de Gemeente Rijswijk, winkelcentrum Oud Rijswijk, Bogaard stadscentrum, de Rijswijkse schouwburg, Hotel brasserie Hoevevoorde, Bastion Hotels, Best Western Plus Grand Winston. Museum Rijswijk, restaurant hotel & Spa Savarin en Oude Bakkerij Bed & Breakfast) zijn er tien partners bij dit project betrokken

Rijswijk op de kaart

Menno Noordenbos is de nieuwe hotelmanager van Best Western Plus Grand Winston en enthousiast over het initiatief. “We pakken dit serieus aan”, zegt hij. Noordenbos geeft alle credits aan Patrick van Zuiden, directeur van Hotel & Spa Savarin. “Patrick is samen met mijn voorganger de grote aanjager in dit geheel geweest. Stichting Hoteloverleg is ontstaan vanuit de coronahulp van de gemeente. Die kwam met het idee van één verbond tussen hotels die als een spreekbuis naar hen toe fungeren. Met Patrick en Ivo van Zijderveld zijn wij de bestuursleden van de stichting.”

Noordenbos vervolgt: “Wij willen graag meewerken om Rijswijk verder op de kaart te zetten. Goede samenwerking met elkaar, daar draait het om. Of dit nou met de cultuur, horeca of de winkeliersverenigingen is, je kunt elkaar een stuk op weg helpen door jouw bezoekers naar elkaar door te sturen. Deze officiële presentatie van het manifest geeft een goed en positief gevoel. Ons doel is de hele markt te bereiken en ik geloof er heilig in dat we dit gaan verwezenlijken”, stelt hij.

Je kunt elkaar een stuk op weg helpen door jouw bezoekers naar elkaar door te sturen

Ook wethouder Werner van Damme is overtuigd. “Deze samenwerking is ontzettend belangrijk voor Rijswijk”, zegt hij. “Hierdoor blijft Rijswijk zowel levendig als aantrekkelijk. Je hebt elkaar nodig, dus waarom zou je die samenwerking dan niet gaan zoeken? Je wordt er alleen maar sterker door. “ 

Ivo van Zijderveld van Oude Bakkerij Bed & Breakfast in de Schoolstraat kijkt vooruit. De jonge ondernemer wil meer leven in de brouwerij in Rijswijk. “Rijswijk is zo’n leuke stad”, geeft hij aan. “Er valt hier zoveel te bezoeken, te ontdekken en te genieten. En niet alleen voor toeristen, maar ook voor de Rijswijker zelf. Neem laatst weer het Strandwalfestival. Hoeveel bezoekers zijn daar niet op af gekomen? Zoiets zou het hele jaar door moeten kunnen. Daar moet je wat mee doen vind ik. Met zo’n project als wij nu zijn aangegaan betrek je bovendien alle ondernemers bij dit project. Dit gaat echt mooi worden, dat weet ik zeker.”