Rijswijkers al helemaal thuis in Huis van de stad op open dag Trias

Uit
Het resultaat van de renovatie is nu al indrukwekkend.
Het resultaat van de renovatie is nu al indrukwekkend. (Foto: RH)

Na lang wachten ervoeren vandaag veel Rijswijkers voor het eerst de pracht van het ‘Huis van de stad Rijswijk’. Hoewel een deel van dit gebouw nog in de steigers staat, hield Stichting Trias, Centrum voor de Kunsten vandaag een open dag. Behalve gratis proeflessen waren er ook rondleidingen door het gerenoveerde oude stadhuis.

De Rijswijkers die zaterdag 11 juni voor het eerst het gerenoveerde Huis van de stad binnenlopen, zijn onder de indruk van het resultaat. “Vooral die mooie trap is in ere hersteld”, vertelt Tineke. “Ik trouwde hier in 1974, op de trap hebben we nog foto’s gemaakt.” Ook Patricia heeft goede herinneringen. “Ik trouwde hier in 2002.”

Stichting Trias, de eerste bewoner van het Huis van de stad (stichting Welzijn, Bibliotheek Aan de Vliet en de gemeente Rijswijk zullen nog volgen), organiseerde rondleidingen door het gebouw. Een mooie kans voor Rijswijkers om ‘hun’ Huis van de stad van binnen te bekijken. 


Het feest begon buiten al, met een ijscokraam, een drumcursus op speciekuipen, gratis schminken en koffie en thee. - DvE

Wijkcentrumgevoel

Trias-directeur Patty Jacobs gaf onlangs aan in een interview met Groot Rijswijk dat zij en haar team hoopten het ‘wijkcentrumgevoel’ van hun oude locatie aan de Cor Ruysstraat te zullen meenemen naar de nieuwe locatie. Daarmee werd vandaag een goed begin gemaakt. 

Verwelkomd door een ijscokraam, het geroffel van drumstokken op omgekeerde speciekuipen en vriendelijke Triasmedewerkers, voelen bezoekers zich al snel op hun gemak. Jacobs zelf staat achter een kraampje en deelt gratis goodiebags uit met een grote glimlach. Buiten staat een lange tafel met een plastic kleed vol verfvegen en de gedrukte tekst ‘Designed for lazy sundays’. Je kunt zelf gratis thee en koffie pakken uit een paar kannen op een statafel. Kinderen worden gratis geschminkt.

Binnen is alles al net zo gezellig. Hoewel het Huis van de stad een statige uitstraling heeft, zowel van buiten als binnen, is de sfeer niet formeel. Je mag hier jezelf zijn, dat is de vibe die er hangt.


Rijswijkers komen voor het eerst in bijna twintig jaar weer in het vernieuwde oude stadhuis. - RH

Trouwzaal

De eerste ruimte waar de gids de bezoekers heen voert is de trouwzaal, nu nog zonder stoelen. “Maar vanaf de zomer kan je hier weer trouwen”, vertelt de gids. Na zestien jaar leegstand kan dan eindelijk het licht weer aan in de vroegere raadzaal. De vroegere binnentuin is nu compleet overdekt, dat is nieuw en verrassend. “Van buiten zorgen de mooie details uit de jaren zestig voor een klassiek aanzicht. Aan het vele natuursteen zie je de invloed van toenmalig burgemeester Bogaardt. Maar van binnen is het helemaal van deze tijd”, vertelt Johan. Hij woont in de wijk Te Werve en heeft alle renoverende ingrepen van dichtbij meegemaakt.


De 8-jarige Lila geeft haar eerste optreden voor publiek. - RH

Optredens

In het atrium vinden er gedurende de dag meerdere optredens plaats: van pianisten tot zangers en zangeressen, allen talenten van Stichting Trias. De trap van het atrium blijkt prima te werken als tribune. Het publiek luistert genietend en klapt nu en dan enthousiast mee.


Ook de proeflessen worden goed bezocht: van dans tot nieuwe media, van fashion tot musical. Inschrijven vooraf werd aangeraden, maar was niet verplicht. Kinderen mogen zonder drempel aansluiten: en dat is precies waar stichting Trias voor staat.


Een musical-proefles voor kinderen in de centrale zaal.

Kortom, een geslaagde kennismaking met het nieuwe Huis van de stad voor veel Rijswijkers. De eerste herinneringen zijn er vandaag ontstaan: dat er nog maar vele mogen volgen.


Een gedicht ter ere van het Huis van de stad Rijswijk stond groot afgedrukt bij de ingang. - Rick van der Rest