Leuk voor kinderen in Rijswijk: puzzelspeurtocht langs minibiebs

Uit
Rochelle (r) en Irene bij de minibieb met veel nieuwe kinderboeken.
Rochelle (r) en Irene bij de minibieb met veel nieuwe kinderboeken. (Foto: RH)

De schoolvakanties zijn weer begonnen. De kids zijn anderhalve maand thuis. In Rijswijk is er een Puzzelspeurtocht georganiseerd langs Minibiebs. “En we hebben mooie prijzen”, vertellen Irene Jansen Dirkx en Rochelle Heerema. Zij zijn de trotse eigenaren van een minibieb voor hun huis: de Dirkjes Minibieb en Minibieb Endezant.

Door Robert Heijdemann

Genoeg lezen is belangrijk voor kinderen, omdat ze veel woorden leren kennen. Door lange verhalen te lezen leer je verbanden leggen. Onderzoek heeft aangetoond dat het lezen van fictie je empathisch vermogen vergroot. Bovendien kan lezen met de juiste boeken ook gewoon heel leuk zijn. Juist op een drukke zomerdag is er niets fijner dan tussen het spelen en rennen door even weg te duiken in een fijn boek. In de 22 minibiebs in Rijswijk is voor ieder kind wel een passend boek te vinden.

Julius Zebra

In de vakantie krijgen kinderen vaak een zogenoemde leesdip, omdat er minder of niet gelezen wordt. “In de vakantieperiode wordt er minder gelezen. Dat merken de juffen en meesters als de kinderen weer naar school komen. Met onze puzzelspeurtocht willen we meehelpen de kinderen ook in deze periode te laten lezen”, vertelt Irene. “Tegenwoordig zijn er veel leuke boeken voor kinderen. Populair zijn de ‘graphic novels’ zoals de Waanzinnige Boomhut en Julius Zebra”.

Kinderzwerfboeken

Rochelle: “Vooral de nieuwste boeken zijn gewild. Dankzij Kinderzwerfboeken.nl krijgen we regelmatig boekenpakketten. In Rijswijk zijn zo’n 22 minibiebs, waar in deze zomerperiode extra nieuwe boeken voor jongeren liggen. De actie duurt tot en met 13 augustus. Als je minimaal acht minibiebs hebt bezocht kan je een prijs winnen.” De eerste en tweede prijswinnaar krijgen een set kleding van stoere-jongenskleding.nl, voor de andere winnaars zijn er gewilde kinderboeken.


Opdracht

Bij de wedstrijd hoort de volgende opdracht: Maak een foto van jezelf bij de minbieb en beantwoordt de vraag die bij de minibieb is opgehangen. En als er bent, neem dan meteen een mooi boek mee. Stuur de foto en het antwoord op de vraag naar minibiebendezant@gmail.com. Op 26 augustus ontvangen alle winnaars een e-mail. De adressen van de minibiebs die meedoen, staan op de Facebookpagina van ‘minibieb Endezant’.

Adressen

Op deze plekken in Rijswijk staan de minibiebs die meedoen:

- Bilderdijklaan 46
- Dillenburglaan 10
- Endezant 15
- Haagweg 92
- Huis te Hoornkade vlakbij de brug ‘de Oversteek’
- IJsvogelhof 26
- Jasmijn 62
- Kerklaan 97
- Kievitlaan 29
- Lange Dreef 209
- Leeuwendaallaan 12
- Leeuweriklaan 24
- Leliestraat 13
- Menagerie 6
- Sionsweg 8
- Sir Winston Churchilllaan 1035
- Strijplaan 329
- Valkruststraat 12
- Van Rijnweg 4
- Wiepkje Barendrechtlaan 23
- Zilverschool 31
- Josef Israëllaan 227